Voorst dreigt met muiterij in zorgcentrum de Benring
Vandaag maakt de curator van het failliete Trimenzo bekend welke zorginstelling de boedel, drie woonzorgcentra in Twello en Voorst, overneemt. In Voorst staat de bevolking al klaar om te gaan muiten tegen de nieuwe eigenaar.
Zes jaar geleden richtten inwoners van Voorst zelf een coöperatie op om ouderen binnen de grenzen van het eigen dorp te kunnen blijven verzorgen. Trimenzo was er voor de zorg, de coöperatie voor de leefbaarheid van de bewoners en de omgeving.
Nu is zorginstelling Trimenzo failliet en bestaat er een kans dat woonzorgcentrum de Benring toch in ‘verkeerde’ handen komt en uit het dorp verdwijnt. Maar dat laat de coöperatie niet gebeuren. ,,Desnoods gaan we het helemaal zelf doen, met eigen personeel”, zegt bewoner Henk Draaijer (74).
Seniorenflat
Bestuurslid van de zorgcoöperatie en bakker Paul Bril is er ook glashelder over: ,,Mijn moeder is op leeftijd en ik wil zelf ook in Voorst oud worden. Dat pakt niemand ons af. Desnoods maken we er hier een seniorenflat van met thuiszorg, die we zelf bij het zorgkantoor inkopen.”
Voorst is bang dat een enorme zorgkoepel het dorp én De Benring te klein vindt om ‘kosten-efficiënt’ te kunnen werken. ,,Ik hoor dat het Grotenhuis en de Martinushof in Twello nog bedden over hebben”, zegt voorzitter Frans Roos van de coöperatie. ,,Misschien zeggen ze nu dat de Benring blijft bestaan, maar voor hoe lang? We zijn gewoon heel bang dat ze de boel sluiten.”
In de buurt van de kleinkinderen
Juist om te voorkomen dat de oudjes van Voorst weggestopt zouden worden, werd in 2013 de zorgcoöperatie opgericht toen er ook al strijd geleverd moest worden om de kleinschalige woonvoorziening voor kwetsbare ouderen binneboord te houden. Ondanks hun beperkingen zouden de bewoners in hun vertrouwde omgeving, in de buurt van kinderen en kleinkinderen, oud kunnen worden.
De gemeente steunde het project, net als Habion, de eigenaar van de gebouwen. Er kwam zelfs gemeentelijke subsidie voor een coördinator die in dienst van de coöperatie in de Benring aanwezig is en de vrijwilligers en activiteiten aanstuurt. De Benring heeft nu een kringloopwinkel, er zijn kookclubs, dagopvang en dagbesteding voor ouderen en zelfs een aantal kamers met herstelzorg voor mensen na een ziekenhuisbezoek. Elders in Nederland worden ziekenhuisbedden door deze mensen bezet gehouden.
Uit handen laten vallen
Tientallen vrijwilligers houden alle activiteiten gaande. Bewoners die zelf nog geen zorg nodig hebben, brengen en halen de ouderen die dat niet zelf kunnen, naar de verschillende activiteiten. ,,We lopen de benen onder ons lijf vandaan”, zegt Jopie Vriezekolk (81), die ook broodmaaltijden voor de medebewoners regelt. ,,We doen van alles wat Trimenzo had moeten doen, maar er was gewoon altijd te weinig personeel. Je doet soms dingen die helemaal niet mogen. Soms had je moeten zeggen: we laten al dit werk uit handen vallen, kijken hoe ze het dan oplossen. Maar dat kun je de bewoners niet aan doen.”
Bewoner Henk Draaijer knikt instemmend. ,,Het personeel doet ook z'n best hoor, maar ze werken zo hard dat het management het niet eens door heeft dat de boel in elkaar stort als dat niet op deze manier zou gebeuren.” Hij is er groot voorstander van om het heft in eigen handen te nemen. ,,Dan zeggen we gewoon de zorg op bij de opvolger van Trimenzo en gaan we het zelf regelen. Nú hebben we de kans.”
De bestuursleden van de zorgcoöperatie, bakker Paul Bril heeft zelfs zijn bakkersschort nog aan als hij aanschuift om de zorgen te bespreken, zouden dat graag doen. ,,Maar de meeste bewoners zijn te kwetsbaar om daar zelf voor op te staan”, zegt coöperatievoorzitter Roos. ,,We zullen moeten afwachten wie het werk van Trimenzo overneemt en hoe die partij met ons succesvolle project om denkt te gaan. We kunnen er altijd nog uitstappen.”
Beste zorgverhaal
Volgens curator Frank Feenstra, die inmiddels rond is met een nieuwe zorginstelling, is er bij de kandidaten goed gekeken naar de bewoners. ,,Het beste zorgverhaal heeft het gewonnen van het beste financiële plaatje. De angst dat de Benring dicht gaat, deel ik op dit moment niet.”
Voor gebouweneigenaar Habion is de overname echter nog allerminst een gelopen race. ,,Wij staan helemaal achter de mooie dingen die hier met de coöperatie zijn ingezet”, zegt locatiemanager Marissa van Rossum van Habion. ,,Wij moeten als verhuurder ook nog instemmen met het voorstel van de curator. Wij zijn echt iets aangegaan met de bewoners en de vrijwilligers, dat is heel waardevol. Als de nieuwe plannen niet bevallen, kunnen wij eenvoudigweg de huur opzeggen. Het is vandaag nog zeker geen gelopen race.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De Boemerang komt na Romy’s switch als een boemerang terug
Steeds vaker gooien mensen het roer in hun loopbaan drastisch om. Romy Blaak (59) werkte ooit als jongerenwerker in jeugdhonk De Boemerang. Nu verhuurt ze de deel van haar boerderij in Dijkerhoek voor vergaderingen, feesten en concerten. Die zaal begint inmiddels verdacht veel op De Boemerang te lijken. -
PREMIUMop neutraal terrein32
Is Caroline van der Plas eerlijk met cijfers? De BBB-icoon in discussie met CBS-man Cor Pierik
In de serie ‘Op Neutraal Terrein’ kruisen streekgenoten de degens. Ze koesteren raakvlakken én tegenstellingen. Vandaag Caroline van der Plas uit Deventer, de fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) in de Tweede Kamer, en Cor Pierik uit Genemuiden, al 32 jaar de man van de harde cijfers uit de landbouw. Hij werkt voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUMmet video2
Eagles-icoon gaat het veld op met vluchtelingen in Heeten: ‘Zodat ze even uit de sleur komen’
Van Saudi Arabië tot de Malediven en van Congo tot China. Martin Koopman (66) trainde voetbalteams in de verste uithoeken van de wereld. De oud-speler van Go Ahead Eagles verblijft nu bij familie in Raalte en gebruikt zijn opgedane ervaring om vluchtelingen in Heeten bij te scholen op voetbalvlak. ,,Ik vind veel van het asielbeleid, maar doe dit graag voor die kinderen.’’ -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.
-
PREMIUM
Buitenlandse studenten vinden wél onderdak in Deventer: ‘Staan er nog een paar te springen om een woning’
‘Kom niet als je geen woning hebt’, luidt de oproep deze zomer vanuit grote studentensteden als Groningen, Amsterdam en Maastricht richting buitenlandse studenten. Hoe zit dat in Deventer? ,,Iedereen die op tijd was, heeft een huis’’, zegt Steffie Riethorst van hogeschool Saxion. Toch hebben nog niet alle 207 internationale studenten een woonplek gevonden in Deventer. -
Luister | Oorlog tussen Ronaldo en Ten Hag • Onverwacht koel einde van warme vakantie Patrick
Dagelijks praat onze virtuele nieuwslezeres je bij over het nieuws uit onze regio en daarbuiten. Luister hierboven naar het Stentor nieuws van maandag 15 augustus. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.