Voorzanger Deventer synagoge krijgt klap in gezicht

VideoAlsof de emoties toch al niet hoog opgelopen waren deze maandagochtend waarin de Deventer joodse gemeenschap zich uit haar sjoel gezet voelt, kreeg voorzanger Tom Fürstenberg ook nog eens letterlijk een klap in het gezicht. Toen de gemeenschap aan het einde van het inpakken nog even samen melancholische liederen zong werd hun bijeenkomst onderbroken door een buurman.

Fürstenberg wilde de buurman de toegang ontzeggen. Voor de Masorti Joodse Gemeente Beth Shoshanna was de maandagochtend een droevige ochtend. Hun spulletjes worden verhuisd omdat per 1 augustus de huur van de synagoge is opgezegd. Net daarvoor waren de thorarollen naar buiten gedragen en het eeuwige licht Ner Tamied gedoofd. Een onbegrijpelijke gebeurtenis in de ogen van de gemeenschap.

Kaakslag

Volgens de gemeenschap was er de laatste tijd vaker ruzie met de buurman, die in de oorlog al naast de synagoge woonde. Toen Fürstenberg de man te verstaan gaf de sjoel te verlaten, had hij zijn eerste kaakslag al te pakken. Een tweede volgde bijzonder snel, zeker gezien de respectabele leeftijd die de buurman moet hebben. Gemeenteleden voorkwamen erger. Fürstenberg heeft geen idee waar het handgemeen vandaan kwam en wenst er ook geen aandacht meer aan te besteden. ,,Dit hoort niet bij deze dag en is niet te verklaren.''

Volledig scherm
Voorzanger Tom Fürstenberg kreeg een klap in het gezicht. © Angelique Rondhuis

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer