Vorig jaar verkasten er 4.230 mensen naar Deventer
Deventer kreeg er door verhuizingen vorig jaar 4.230 nieuwe inwoners bij. Dat is gelijk aan 4,2 procent van het aantal inwoners van de gemeente. Dit blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd.
Het aantal verhuizingen naar de gemeente is hoger dan in 2021, toen er nog 4.083 mensen naar Deventer verkasten. In totaal verhuisden er vanuit Deventer vorig jaar 3.819 inwoners naar een andere gemeente. Er zijn door verhuizingen dus meer mensen bij gekomen dan er weg zijn gegaan. Ook de totale bevolking van Deventer is gestegen, namelijk met 0,2 procent. ,,Naast verhuizingen hebben namelijk ook geboorte, sterfte en (buitenlandse) migratie invloed op het inwonersaantal”, licht het CBS toe.
Van alle gemeenten is het verschil tussen het aantal mensen dat er door een verhuizing bij is gekomen en weg is gegaan naar verhouding het grootst in Westerwolde, Cranendonck en Gilze en Rijen. In Westerwolde, Cranendonck en Gilze en Rijen gingen er volgens de cijfers respectievelijk 15.216, 6208 en 4267 mensen meer weg dan erbij kwamen vanwege een verhuizing. Deze aantallen staan niet in verhouding tot de inwonersaantallen van deze gemeenten.
De oorzaak van het grote verschil tussen het aantal verhuizingen van en naar die gemeenten, is dat Westerwolde, Cranendonck en Gilze en Rijen relatief gezien de meeste asielzoekers opvangen in een reguliere of noodopvanglocatie. In Westerwolde, waar het asielzoekerscentrum Ter Apel is gevestigd, komt dit neer op 104 opgevangen vluchtelingen per 1000 inwoners, in Cranendonck 62 en in Gilze en Rijen 42.
,,Asielzoekers worden geregistreerd als immigrant", vertelt een woordvoerder van het CBS. ,,Zij komen immers van buiten Nederland. Wanneer zij vervolgens verhuizen naar een andere gemeente, moeten zij zich opnieuw inschrijven in de nieuwe gemeente. Daar worden zij dan geregistreerd als verhuizer: een vestiger in de nieuwe gemeente en een vertrekker in de oude gemeente."
Lees verder onder de visualisatie.
Landelijk zijn er vorig jaar ruim 802.500 inwoners naar een andere Nederlandse gemeente verhuisd. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2021, toen nog ruim 787.000 mensen verkasten naar een andere gemeente.
Over dit onderzoek
De dataredactie van deze site analyseerde cijfers van het CBS over het aantal verhuizingen van en naar iedere gemeente tussen 2021 en vorig jaar. Voor 2022 gaat het om voorlopige cijfers. Om gemeenten goed met elkaar te kunnen vergelijken is het aantal mensen dat is verhuisd naast het totale inwoneraantal van een gemeente gelegd. Zo wordt duidelijk hoeveel inwoners er relatief door verhuizingen bij zijn gekomen en vertrokken. Voor de gemeente Voorne aan Zee zijn geen bruikbare data beschikbaar, omdat de gemeente op 1 januari is ontstaan uit een fusie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKAMPS DOET RECHT
Er was water. De hond vergat alleen de kraan open te doen
Deventer -
PREMIUM17
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Festival Mañana Mañana gaat dit jaar zeker nog door, maar dreigt door tegenvallende kaartverkoop ten onder te gaan
Het voortbestaan van het Achterhoekse festival Mañana Mañana is in gevaar door tegenvallende kaartverkoop. Trekt de belangstelling voor de editie van 8 tot en met 11 juni niet aan, dan kan het de laatste keer zijn dat het festival wordt gehouden, zegt Ronnie Degen van de organiserende Feestfabriek Alles Komt Goed BV.Lochem -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
indebuurt.nl
Favorieten van Soren: 'Deze plek heeft foodhall-vibes met eigen gebrouwen bier'
De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft kent vaak de allerbeste plekken. Deze week is het de beurt aan Soren Colton (28). Van wandelen bij Gaia tot goede koffie en vers brood: dit zijn zijn lievelingsplekken.
-
PREMIUM3
Winkeliers openen eigen pop-up banenwinkels, eerste komt in hartje Deventer: ‘Niets doen is geen optie’
Deventer -
-
-
17
OPROEP: Wat is jouw uit-tip voor Oost-Nederland? Laat het ons weten!
Welk evenement mogen onze lezers echt niet missen? Heb jij dé tip voor een gezellige, bijzondere of spannende culturele activiteit in onze regio? De Stentor verzamelt uit-tips van lezers en heeft jouw hulp nodig!Deventer -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.