Vrijwilligers begeleiden ouderen in Diepenveen naar graf geliefden

videoZe ging altijd fietsend naar het graf van haar man. Nu is Guusje Litamahuputty 86 jaar oud en mag dat niet meer. Te gevaarlijk, vinden haar kinderen. Onder begeleiding van vrijwilligers bezoekt ze vrijdag de Algemene Begraafplaats Steenbrugge in Diepenveen. Een initiatief in het kader van de landelijke vrijwilligersactie NLdoet. 

,,Zullen we het kerststukje maar weghalen?‘’ Een tas met sop, spons en een schoffel wordt uitgepakt door vrijwilligster Liane Smit-Kolkman. ,,Zeg maar hoe u het wilt. U hoeft niets te doen.‘’ Het graf is van de 23 jaar geleden overleden Arie Litamahuputty. Een hardwerkende man, volgens zijn vrouw.

Litamahuputty straalt: ,,Het is hartstikke leuk, weer naar het graf van mijn man. Het doet heel wat met me. Ik wil er natuurlijk wel vaker naartoe. Maar als dat niet lukt, dan lukt het niet.‘’ Met z'n verjaardag, kerst en de jaarwisseling brengt de Deventerse nog wel een bezoek aan het graf. Ze vraagt de kinderen dan om haar te brengen. 

De tekst gaat verder onder de foto:

Volledig scherm
Guusje Litamahuputty met vrijwilligster Liane Smit-Kolkman die het graf schoonmaakt. © FOTO HISSINK

De Deventerse is niet de enige die liefst vaker de begraafplaats bezoekt. Dat merkt Liane Smit-Kolkman bij haar werk als uitvaartverzorger. ,,Er zijn veel eenzame ouderen, waarvan familie ver weg woont. Ook zijn mensen slecht ter been en kunnen dus niet zelfstandig naar de begraafplaats toe.‘’ Samen met haar collega's van Monuta Wilco Leukenhaus besluit ze deze vrijwilligersactie te organiseren voor bewoners van Woon- en Zorgcentrum Humanitas.

Zes ouderen meldden zich aan. Er was meer animo, maar de actie beperkt zich nu nog tot een bezoek aan begraafplaats Steenbrugge. ,,Sommige bewoners wilden graag naar een andere begraafplaats. Maar we wilden klein beginnen. Deze actie krijgt zeker een vervolg. Misschien kunnen we het volgend jaar uitbreiden‘’, aldus uitvaartverzorger Smit-Kolkman. 

Na afloop krijgen de ouderen een lunch en goodiebag aangeboden, gesponsord door ondernemers van winkelcentrum Keizerslanden. Ook wordt gezamenlijk een oorlogsmonument bezocht:

De tekst gaat verder onder de foto:

Volledig scherm
Zes ouderen worden door vrijwilligers begeleid naar het graf van hun geliefde. © FOTO HISSINK

De ouderen reageren enthousiast. ,,Vaak sta je aan een graf met verdriet. Maar er heerst ook het blije gevoel om er te zijn. Er was zelfs een dame die in tranen uitbarstte.‘’ Ook het graf van Litamahuputty's man ziet er weer netjes uit. Een kerststukje heeft plaatsgemaakt voor een nieuw bloemenmandje. ,,Als mijn dochters dit zouden zien! Echt mooi.‘’ 

Volledig scherm
Een kerststukje maakt plaats voor een mandje met voorjaarsbloemen. © FOTO HISSINK

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

Poll

Gaat Go Ahead Eagles promoveren naar de eredivisie?

Gaat Go Ahead Eagles promoveren naar de eredivisie?

  • Ja! Ik heb er alle vertrouwen in. (66%)
  • Nee, het gaat mis tegen RKC (17%)
  • Ik durf geen voorspelling te doen (17%)
3216 stemmen