Volledig scherm
PREMIUM
De eikenprocessierups. © ANP

Vroege en felle strijd tussen gemeenten en eikenprocessierups

Als het goed is, krijgen inwoners van de gemeenten Deventer, Zutphen, Lochem en Raalte dit jaar minder last van eikenprocessierupsen. De bestrijding is al in volle gang, eerder dan voorgaande jaren.

Een blik aan maatregelen wordt opengetrokken om de overlast van eikenprocessierupsen dit jaar te bestrijden. En dat al in april. De gemeente Lochem liet inwoners in een brief weten dat eiken binnen binnen de bebouwde kom binnenkort bestreden worden. Raalte, Zutphen en Deventer zijn daar al volop mee bezig.

Dat is niet alleen prijzenswaardig, maar ook noodzakelijk. Er zijn dit jaar drie keer zoveel vlinders als in voorgaande jaren, denkt Twan Verhoeven, bedrijfsleider van de Nationale Bomenbank. ,,In augustus en september vangen we mannelijke vlinders en dat is een indicatie voor het aantal eikenprocessierupsen in het daaropvolgende jaar. Daarnaast hebben we geen strenge winter gehad. We verwachten een forse toename ten opzichte van vorig jaar.’’

  1. Özcan Akyol moest in Deventer veel oefenen voor nieuw knip-programma: ‘Ik had het onderschat’
    PREMIUM

    Özcan Akyol moest in Deventer veel oefenen voor nieuw knip-programma: ‘Ik had het onderschat’

    BN’ers knippen, trimmen én ondertussen een goed gesprek voeren. Özcan Akyol begint over twee weken met zijn nieuwe programma bij BNNVara. In ‘De geknipte gast’ krijgt hij onder anderen Loretta Schrijver, Cornald Maas, Jan Slagter en Ronald de Boer in zijn stoel. De gasten komen langs bij Eus voorafgaand aan een belangrijk evenement. Hij praat dan met hen over hun werk en privéleven.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer