Paasvuurkriebels bij opbouw paasboakes in Beuseberg, Espelo, Dijkerhoek en Holterbroek.
Volledig scherm
PREMIUM
Paasvuurkriebels bij opbouw paasboakes in Beuseberg, Espelo, Dijkerhoek en Holterbroek. © Regien Klein Hegeman

Vurige paasvuurkriebels beginnen vroeg in Holten

Nederland is in de ban van het coronavirus. Er is echter nóg een virus; het paasvurenvirus. In de buurtschappen van Holten werken de boakebouwers koortsachtig aan hun paasbult. Of de fik er over een paar weken ingaat is nog de vraag.

Maar daar schijnen de jongens in Espelo, Dijkerhoek, Holterbroek en de Beuseberg zich niet druk over te maken. Sterker nog, het mooie weer afgelopen zaterdag stimuleert juist erop uit te gaan. Het zonnetje schijnt. De temperatuur is aangenaam. Vogels fluiten er lustig op los. Witte en rozige bloesem duiken als wolkjes op tussen de kale bomen. Ook de frisgroene blaadjes van de meidoorn houdt het niet meer. Hazen rennen achter elkaar aan op de akkers. Hier en daar zoemen dikke hommels. Oftewel lentekriebels! En dat betekent automatisch paasvuurkriebels.

Chaos

Alleen een rondje langs de velden in Holten lijkt deze kriebels te stillen. Hoe staan de buurtschappen ervoor? Is er voldoende hout? Kunnen ze het land op na al die regen? Staat de paal al in de grond? En, zien ze al dat noeste werk nog wel zitten nu het coronavirus zich als een vuurtje verspreidt? Het lijkt erop dat de Holtenaren zich toch meer bekommeren om hun eigen virus. Want alle paasvuurbouwers melden zich vanaf januari gewoon elke zaterdagochtend aan.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer