Volledig scherm
De afvalbak in kwestie. © Circulus Berkel

VVD Deventer: afvalbakken mogen niet oranje zijn

Als het aan de VVD-fractie in Deventer ligt, dan volgt binnenkort een politieke discussie over de kleur van afvalbakken. De oppositiepartij hekelt de deels oranje gekleurde afvalbakken die binnenkort mogelijk in de binnenstad te zien zijn. Volgens de VVD horen deze bakken zwart te zijn, omdat dit zo in het beeldkwaliteitsplan is vastgelegd.

Raadslid Roderic Rosenkamp heeft schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Hij wil opheldering, zegt hij. "Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat zo'n 1.000 nieuwe afvalbakken zijn aangeschaft. Het gaat om dezelfde bakken die eerder dit jaar zijn geplaatst voor een pilot met gescheiden inzameling. Deze bakken zijn voor de helft oranje gekleurd. Dat mag niet, want in ons beeldkwaliteitsplan hebben we afgesproken dat al het straatmeubilair zwart moet zijn."

Twee compartimenten

Een woordvoerder van de gemeente Deventer kan niet bevestigen dat alle afvalbakken in het stadshart worden vervangen met bakken met twee aparte compartimenten, één voor restafval en één voor PMD (plastic, metaal en drankpakken) en dus twee kleuren. "We hebben de vragen van de VVD ontvangen en zullen deze eerst beantwoorden, voordat we hierover vragen van de media ontvangen", zegt de zegsman van de gemeente.

Volgens raadslid Rosenkamp lapt de gemeente eigen regels aan haar laars. "Als een ondernemer een parasol plaatst die volgens de gemeente te vrolijk is, dan wordt deze op de bon geslingerd. Maar zelf houden ze zich duidelijk niet aan de regels. Dat mag niet kunnen: als overheid moet je ten allen tijde betrouwbaar zijn. Bovendien zijn we als gemeenteraad hier nog niet over geïnformeerd en wil ik hier wel een discussie over. Daarom wil ik zo snel mogelijk opheldering."

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer