Volledig scherm
De bouwput aan de Welle zoals die er nu bijligt. Stop er maar helemaal mee, concludeert de VVD. © Ronald Hissink

VVD na onderzoek: Nu stoppen met Deventer filmtheater de Viking

Deventer kan maar beter stoppen met de bouw van filmtheater De Viking. Dat stelt de VVD in Deventer.

De oppositiepartij komt tot die conclusie nadat het onderzoek heeft laten uitvoeren naar de situatie rond de stilgelegde bouw. Dat onderzoek is uitgevoerd door Eggink Vastgoed. Conclusie: nu stoppen is de beste optie.

Verkoop

Uit het onderzoek blijkt volgens de VVD dat bij De Viking afbouwen de waarde van het pand 2 miljoen euro is. De marktwaarde zoals de bouw er nu bij staat is volgens het onderzoek ruim 4,6 miljoen euro. Verkoop levert dus het dubbele op, concludeert VVD-raadslid Bas Donkers. ,,De Viking is voor veel Deventenaren synoniem geworden voor geldverspilling, falende politiek en verkeerde keuzes‘’, aldus Donkers. ,,Het debacle betekent dat andere culturele instellingen tegen problemen aanlopen. Ook daarbuiten wordt de pijn gevoeld. Denk aan het Vogeleiland, dat voor een luttel bedrag zijn vogels zou kunnen behouden.’’ 

Donkers ziet nog onzekerheden als Deventer weer miljoenen bijlapt voor de Viking. Waaronder onduidelijkheid of het filmtheater tot een haalbare exploitatie kan komen. De gemeenteraad in Deventer beslist vanavond hoe nu verder met de bouw. Als het gebouw wordt afgebouwd kost dat Deventer nog eens 4 miljoen, waarmee de totale kosten boven de 20 miljoen euro uitkomen.

 1. Kan de buurman van Mimik in Deventer straks echt de bootjes niet meer zien?
  PREMIUM
  VIDEO

  Kan de buurman van Mimik in Deventer straks echt de bootjes niet meer zien?

  Klap op klap krijgt de bouw van filmtheater Mimik (beter bekend onder de oude naam Viking) in Deventer te verduren. Miljoenen euro's aan overschrijdingen en vertragingen. Dan wacht ook nog een juridische strijd die ‘buurman’ Jacques Struis heeft aangekondigd over onder andere de hoogte van het pand. Heeft Struis gelijk als hij zegt dat hij door het filmtheater zijn ‘unieke uitzicht’ op rivier de IJssel verliest?

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

Poll

Wat vindt u van de aanstaande sluiting van het Speelgoedmuseum?

 • Goed plan! Het museum is niet meer van deze tijd en trekt weinig bezoekers. (11%)
 • Zonde! Dit museum hoort al sinds 1932 bij Deventer. (49%)
 • De gemeente moet zorgen dat dit museum ergens anders in de stad open kan blijven. (41%)
3124 stemmen