Bomenkap zorgt voor veel emoties, zo merkten landgoedeigenaren Herman en Maarten Hulshof in Gorssel. Ze gingen in gesprek met bezwaarmakers en stuitten op begrip.
Volledig scherm
PREMIUM
Bomenkap zorgt voor veel emoties, zo merkten landgoedeigenaren Herman en Maarten Hulshof in Gorssel. Ze gingen in gesprek met bezwaarmakers en stuitten op begrip. © Jeroen Jazet

Waarom bomenkap mensen in het hart raakt (maar de woede soms onterecht is)

met VIDEOOf het nou gaat om de monumentale eik in het dorpshart of een rijtje statige lindes op het stadsplein, als bomen gekapt dreigen te worden, komen overal mensen in opstand. Waar komen die emoties vandaan? 

13 reacties

 • ERT Lindoorn

  2 maanden geleden
  Gtote bomen leveren gewoon meer geld op!
 • Sander van Schoonhoven

  2 maanden geleden
  Brigitte Bakker; dan heb je je niet zo best verdiept in de historie van Staatsbosbeheer. Het ontwikkelen van produktiebossen (bedoeld voor uiteindelijke kap dus voor economisch gewin) was altijd al de doelstelling van deze partij. Dus nu heel raar opkijken dat die bossen nu ook daadwerkelijk gekapt worden is gewoon heel naief.
 • Sina Hogeboom

  2 maanden geleden
  Bomenkap ach ja in Nederland hoef je ze soms niet eens te kappen lazeren ze gewoon door de storm om en blijven dan liggen! Een grootte puinhoop is het in het bos!Dat vindt ik nog erger dan bomenkappen!
 • Brigitte Bakker

  2 maanden geleden
  Google maar eens op kaalslag dan vindt je divere projecten waar uitzonderlijk veel, of illigaal meer, bomen worden gerooid. O.a. de Lemelerberg waar Staatsbos "beheer" het idee had om heidevelden te herstellen en duizenden bomen te kappen ter grootte van 40 voetbalvelden. enz enz. Zulke projecten zijn er alleen om geld te verdienen. Kom ook eens op de Veluwe wandelen, Kroondomein bij Uddel bijvoorbeeld. Daar zijn zoveel bomen gerooid in het kader van opruimen van explosieven uit de WOII.
 • Yvonne Veld

  2 maanden geleden
  Paul: Er wordt al jaren veel en veel meer gekapt dan teruggeplant. En dat zijn vaak van die miniminiminiboompjes die het niet redden door verdroging of aangevreten worden door het wild. Bovendien duurt het tig decennia voor zo'n boom de omvang en functionaliteit heeft van de gekapte bomen.
 1. Deze Apeldoorner en Deventenaar helpen gestreste mensen door de klimaatcrisis: ‘Het is allemaal echt’
  PREMIUM
  1

  Deze Apeldoor­ner en Devente­naar helpen gestreste mensen door de klimaatcri­sis: ‘Het is allemaal echt’

  Een steeds hogere energierekening of vliegschaamte. Steeds meer mensen schieten in de stress en zoeken hulp. Maar is het niet een modeding? Klimaatpsychologen Sara Wortelboer en Manu Busschots zeggen van niet. Iedereen gaat volgens de Deventenaar en Apeldoorner de gevolgen van klimaatverandering ervaren. ,,Het voelt alsof we naar het front lopen zonder generaal.’’

Deventer