Wat Heidema deed, doet Stegink tijdens de vierdaagse van Deventer. Iedereen krijgt een high-five

videoHet is een traditie die burgemeester Andries Heidema van Deventer persoonlijk groot maakte: alle kinderen die deelnemen aan de avondvierdaagse op de slotavond een high-five geven. 

Maar Heidema is druk bezig met zijn gang naar het provinciehuis in Zwolle, voor zijn nieuwe functie als commissaris van de koning van Overijssel. En dus schitterde hij donderdagavond door afwezigheid bij de intocht van de vierdaagse in zíjn stad.  

Look-a-like

Raadslid Erik Stegink van Gemeentebelang nam zijn taak waar. Zelfs zo goed dat menig kind (en ouder) niet in de gaten had dat daar niet Heidema stond handen te schudden high-fives uit te delen, maar zijn 'look-a-like' in het Deventer gemeentebestuur. Stegink kreeg de nodige bloemen en tekeningen van kinderen die verwachtten Heidema daar te zien (voor de laatste keer als burgemeester) - en niet in de gaten hadden dat iemand anders daar stond. Hij is ook te zien op menig selfie van trotse ouders die bij dat bijzondere 'Heidema-moment' aanwezig dachten te zijn. 

En dat alles tegen het decor van de Lebuïnuskerk in het hart van Deventer, op het Grote Kerkhof, met Stegink op de trappen van het gemeentehuis als een onbezoldigd burgervader. 

Traditie

De vierdaagse van Deventer is een grote. Een paar duizend kinderen én volwassenen wandelen op de slotavond naar het Grote Kerkhof. Naar die man die al die handen schudt of high-fives uitdeelt. Als Heidema binnekort de stadspoorten van Deventer achter zich laat om de baas van de provincie achter de stadsmuren van Zwolle te spelen, begint de zoektocht naar een nieuwe burgemeester van Deventer. Handen schudden en high-fiven tijdens de vierdaagse maken onderdeel van het profiel. Heidema mag weggaan, zijn traditie moet blijven. 

Volledig scherm
Raadslid Erik Stegink van Gemeentebelang onthaalt de kinderen bij de intocht van de Deventer vierdaagse met een high-five. © Nicolai Lensen

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer