Volledig scherm
Concerto pour deux Clowns' van Les Rois Vagebonds is een van de aanraders tijdens Deventer op Stelten. Het is te zien in de Deventer Schouwburg. © vrij

Wat je niet moet missen tijdens Deventer op Stelten

Interactieve kaart,,Het allermooiste wat er is, is dit weekend in Deventer te zien." Om daar drie voorstellingen uit te selecteren voor een top-drie valt Anjo de Bont van de Deventer VVV zwaar. Toch komt ze met drie aanraders die de bezoekers van Deventer op Stelten niet zouden moeten missen. 

Volledig scherm
KompleX Kapharnum met Figures Libres © Foto PR / Vincent Muteau

Het programma van Deventer op Stelten biedt dit jaar een grote mengeling van allerlei soorten straattheater. ,,We zijn erin geslaagd om dit jaar een bijzonder en veelzijdig programma samen te stellen", zegt De Bont tevreden en blij. Hoewel ze alles de moeite waard vindt, noemt ze de onderstaande groepen met name.

Figures Libres

Volledig scherm
Cie Woest is tijdens Deventer op Stelten te zien op de Nieuwe Markt © PR / Amaury-Avermaete

Wat KompleXKapharnaM bijvoorbeeld laat zien is nog nooit vertoond. Reusachtig grote portretten van mensen worden op de gebouwen geprojecteerd waar het gezelschap langs trekt, zoals de Boreelkazerne, de Leeuwenbrug en op de Brink. Het gezelschap heeft zich in haar voorstelling 'Figures Libres' (vrije geesten) laten inspireren door het Deventer in de 20ste eeuw. Want de geschiedenis van de stad bepaalt ook de identiteit van de mensen die er wonen, is de achterliggende gedachte van artistiek directeur Pierre Duforreau. Te zien: vrijdag- en zaterdagavond, van 22.30 tot 22.45 uur.

Lucky Shots

Ook heel bijzonder is de wereldpremière van Cie. Woest op de Nieuwe Markt en op de toegangswegen naar het plein. In 'Lucky Shots' laten vijf vrouwen zien hoe ze de zwaartekracht tarten en met het vallen omgaan. De een gaat onderuit als zij haar huis schoonmaakt, de ander valt uit een vliegtuig. Zij laten dit zien zonder hulpmiddelen, om de hoogte in te gaan maken ze alleen gebruik van elkaar. Te zien op vrijdagavond (20.30 uur), zaterdag (12.30, 15.00 en 20.30 uur) en zondag (12.30 en 15.00 uur).

Concerto pour deux Clowns

Een derde aanrader is de voorstelling van twee clowns in de grote zaal van de Deventer Schouwburg. 'Concerto pour deux Clowns' van Les Rois Vagebonds is een mix van klassieke muziek, acrobatiek en humor. De voorstelling draait om lachen, huilen en zingen. Dit moet een bijzondere band tussen de toeschouwers veroorzaken. Een gemeenschappelijk goed gevoel. Tickets voor deze voorstelling op vrijdag, zaterdag of zondag zijn online te koop of aan de kassa van de schouwburg. Ze kosten 5 euro per stuk en zijn nog beschikbaar.

Nog kaarten over

Ook voor de voorstelling in de kleine zaal van de Deventer Schouwburg zijn nog tickets te koop. Daar laat Alexander Vanturnhout alles van zichzelf zien in de heel intieme voorstelling Aneckxander. Fotograferen of filmen is daar niet toegestaan. Kaarten á 10 euro zijn aan de kassa maar ook online te koop

Ook voor de act van het Theaterschip is een ticket nodig, dat 5 euro per persoon kost. Op hun thuislocatie in het Havenkwartier nemen ze bezoekers mee van bunker naar bunker. Maximaal 75 personen kunnen tegelijkertijd een voorstelling bijwonen. De vrijdagavondvoorstelling is reeds uitverkocht. (klik hier voor voorstellingen op zaterdag en zondag.

Volledig scherm
Arch8 wringt zich in bochten door straten en stegen tijdens Deventer op Stelten © PR / Wim Lanser

Alle overige voorstellingen zijn gratis toegankelijk. Wel zijn er kaarten nodig voor de act van Arch8, die bestaat uit van een groep straatartiesten die op een acrobatische door straten en stegen trekt. Waar ze beginnen is alleen bekend bij degene die een gratis kaartje heeft opgehaald bij de VVV op de Brink. Op de site van Deventer op Stelten is te lezen of en wanneer er nog kaarten beschikbaar zijn.

Tips

Als tip wil De Bont de bezoekers nog wel meegeven om het programma te gebruiken en van te voren uit te stippelen wat men wil zien en wanneer. ,,Wie alleen naar de Brink gaat om te kijken wat men daar tegenkomt mist teveel voorstellingen elders in de stad." Ook raadt ze aan om vooral op tijd naar de volgende voorstelling te gaan.

Interactieve kaart. Klik op een ster om te zien wie daar speelt en wanneer.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer