Volledig scherm
PRINS BERNHARD SLUIS DEVENTER DICHT LAAG WATERSTAND © FOTO HISSINK

Water IJssel stijgt in rap tempo: sluis van Deventer na maanden wellicht weer open voor de vaart

Het IJsselwater stijgt in ongelooflijk hard tempo. Zo hard, dat ineens na maanden gesproken kan worden over het openen van de Prins Bernhardsluis in Deventer. Dan kunnen de bedrijven achter de sluis weer bevoorraad worden. 

Stond de IJssel bij Deventer zondag nog op 59 centimeter, nu staat het water op 75 centimeter en het is de verwachting dat donderdag het water ruim boven de meter staat. Als de benodigde waterstanden gehaald worden, gaat donderdag de sluis open voor de beroepsvaart. De gemeente heeft de schippers beloofd dat ze hoe dan ook Deventer na het lossen weer kunnen verlaten. De sluis sloot in augustus, maar opende op 16 september nog even de deuren in een noodschutscenario. Daardoor konden de vijf schippers die opgesloten waren in de Deventer haven, de stad verlaten. 

Mochten schippers die nu vracht komen brengen geconfronteerd worden met een te lage waterstand voor het normaal schutten om de sluis weer te verlaten, dan stelt de gemeente in overleg met Rijkswaterstaat het noodschutscenario weer in werking. Dan wordt tijdelijk de scheepvaart stil gelegd op de rivier, waardoor er geen water weggezogen wordt voor de sluis.  

Als alles meezit kunnen de plezierjachten die in de jachthaven liggen het weekeinde door de sluis heen. Er zijn nog zo'n dertig tot veertig schepen die normaal al binnen de sluis en uit het water liggen. De boten konden tot nu toe niet naar de winterstalling toe. 

 1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
  PREMIUM
  Video | Serie

  Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

  Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

 • Ja, meteen!! (43%)
 • Nee, lekker laten staan!! (23%)
 • Ah joh, mag daar best een tijdje blijven! (34%)
4283 stemmen