Volledig scherm
© Thinkstock

Weer veel incidenten bij azc Schalkhaar

SCHALKHAAR - Het asielzoekerscentrum (azc) in Schalkhaar is koploper af, maar nog altijd vinden er verhoudingsgewijs veel incidenten plaats.

De intensieve opvang zorgt ervoor dat het azc in Schalkhaar opnieuw hoog scoort op het lijstje van azc's met de meeste incidenten. Dat blijkt uit cijfers van de politie. In de eerste zes maanden van dit jaar waren er 85 meldingen vanaf het opvangcentrum in Schalkhaar. Dat zijn er iets minder dan in 2015 – toen er over een heel jaar 197 meldingen binnenkwamen bij de politie. Voor meldingen vanaf de tijdelijke opvang aan de Laan van Borgele, moest de politie in totaal vijftien keer in actie komen.

Volgens teamchef Gert Telman heeft iets minder dan de helft van de meldingen een serieus karakter.,,Vaak gaat het ook om verwarde mensen.'' In zo'n 10 procent van de gevallen gaat het om geweldsmisdrijven en in iets minder (7 procent) van de gevallen om diefstal. Zo'n 30 procent van de gevallen valt onder de categorie openbare orde en vernieling. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook ruzies. De andere helft bestaat uit uit het verlenen van assistentie en overige meldingen, zoals bijvoorbeeld een stel zoekgeraakte sleutels.

Zeker de helft van de incidenten in Schalkhaar is afkomstig van de intensief begeleidende opvang (ibo). Schalkhaar is het enige azc in Nederland met een speciale opvang voor vluchtelingen met psychische gedragsproblemen. Er is plek voor maximaal vijftig van deze asielzoekers, maar doorgaans zijn twintig plekken bezet.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer