Welke rode vrachtwagen heeft de stenen uit de Lebuinuskerk in Deventer gereden?

videoDe losgeramde stenen die maandagochtend naast de Lebuinuskerk in Deventer lagen waren zo groot dat ze met een paar man niet te tillen waren. De koster van de kerk staart hoofdschuddend naar de zware beschadiging boven zijn hoofd. ,,Het ergste is dat de dader gewoon is doorgereden. Daar snap ik helemaal niks van.”

Het is het smalste deel tussen kledingzaak Schräder en de achterzijde van de kerk. Daar is het een meter of drie breed, terwijl met enige regelmaat zich er toch een vrachtwagen doorheen wil persen. De heilige Lebuinus, ingemetseld in de nieuwbouwmuur van de kledingzaak is ook al eens ontneusd. Het beeld wordt inmiddels beschermd door een verkeersbord. ,,Ook de andere kant van de steunbeer is wel eens aangetikt, maar nooit zo erg als nu. Gelukkig is het anker niet geraakt, dus de kerk is niet ontzet. De Deventer Steenhouwerij heeft gelijk de brokken opgehaald", zegt koster Marco Heemskerk. ,,Want die waren met vier man niet te tillen. En het lag daar wel. Misschien kan de steenhouwer er nog iets mee.” 

  1. Meteoroloog Jordi Bloem: ‘Hyperlokale hagelbui zoals in Deventer bijna niet te voorspellen’

    Meteoro­loog Jordi Bloem: ‘Hyperloka­le hagelbui zoals in Deventer bijna niet te voorspel­len’

    Hagelstenen zo groot als knikkers. Ze vielen woensdagavond bijna vanuit het niets met bakken uit de lucht boven delen van Deventer. De neerslag van klompjes ijs hield enkele minuten aan en zorgde lokaal voor flinke schade. Slechts een paar kilometer verderop gebeurde daarentegen praktisch niets. Hoe kan dat? Volgens meteoroloog en weerman Jordi Bloem van MeteoGroup ging het om typische zomerhagel: ,,Die valt alleen zeer lokaal en is bijna niet te voorspellen.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer