Volledig scherm
Wietse Sennema uit Deventer (meest rechts) woont en werkt in Colombo, een stad in het westen van Sri Lanka die is opgeschrikt door verschillende aanslagen. © Tom van Dijke

Wietse uit Deventer getuige van aanslagen in Sri Lanka: ‘Blijf binnen. De angst gaat door je heen’

video & updateDeventenaar Wietse Sennema (32) is van dichtbij getuige geweest van de aanslagen die vanochtend zijn gepleegd in de stad Colombo in het westen van Sri Lanka. ,,We moeten binnen blijven. De angst gaat door je heen.” 

Sennema woont in Colombo en is eigenaar van een Tuktuk-verhuur. ,,Zojuist heb ik een schoonmaker van ons gesproken die aan het werk was bij de St. Antonykerk waar één van de aanslagen plaatsvond”, vertelt hij terwijl het verkeer langs zijn kantoor raast.  ,,Gelukkig is hem niets overkomen. Hij was een tijdje onbereikbaar. Dan gaat de angst door je heen.” De eerste berichten over aanslagen bereikten Sennema rond half zes vanochtend (Nederlandse tijd). ,,De hotels waar aanslagen zijn geweest ken ik goed. In het Kingsbury hotel heb ik vaak overnacht. Het zijn grote hotels waar veel toeristen komen.”  

Avondklok

Inmiddels is volgens de ondernemer een avondklok ingesteld in Colombo. ,,Van zes uur vanavond tot zes uur morgenochtend.” Het is ook onrustig in de buurt van het kantoor van Sennema, waar op een paar kilometer afstand een aanslag is gepleegd vlakbij de dierentuin Dehiwala Zoo. ,,Het lijkt om een mislukte aanslag te gaan. Per ongeluk in een guesthouse, de politie heeft ook iemand aangehouden.” 

Iedereen alert 

Volledig scherm
Locaties aanslagen sri lanka © adr

Sennema emigreerde in 2016 naar Sri Lanka en is daar eigenaar van een Tuktuk-verhuur aan de zuidkant van Colombo. In die provinciehoofdstad met ruim 750.000 inwoners zijn aanslagen gemeld bij het Shangri-La hotel, Kingsbury Hotel, Cinnamon Grand hotel, de St. Antonykerk en bij het Tropical Inn hotel tegenover de dierentuin Dehiwala Zoo.

Hij houdt koortsachtig contact met bekenden en huurders van de Tuktuks. ,,Ik maak mij zorgen om bekenden, kennissen en natuurlijk klanten.” Sennema verhuurt vooral aan backpackers. ,,Die komen niet zo snel bij die grote hotels waar aanslagen zijn voorgekomen. We zitten in een groepsapp waar we elkaar op de hoogte houden. Tot nu toe is iedereen veilig, maar we zijn alert. Er zijn berichten over meer aanslagen.”

Bananenrepubliek

Volgens de Tuktuk-verhuurder wordt op dit moment in de lokale media volop gespeculeerd over het motief en de daders achter de aanslagen. ,,Twee jaar geleden was in de buurt nog een rel tussen moslims en boeddhisten. Daar dacht ik gelijk aan. Sri Lanka is toch een beetje een bananenrepubliek. Politiek is er wel wat spanning. Je moet niet vergeten dat tot tien jaar nog een oorlog gaande was. Toch zag niemand dit aankomen.” 

Inmiddels heeft het Rode Kruis de website ikbenveilig.nl opgetuigd. Nederlanders in Sri Lanka kunnen daar aangeven hoe het met ze gaat. Ook kan het thuisfront gericht zoeken naar familie of vrienden in het gebied. 

Uitbater Vogeleiland

Tot 2016 woonde Sennema in Deventer waar hij uitbater was van het Vogeleiland en medeorganisator van de 1e editie van het Deventer Stadsfestival. Ons platform In de buurt interviewde Deventenaar Sennema vorig jaar over zijn emigratie naar Sri Lanka.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer