Volledig scherm
© ANP

Wifi-tellingen in binnensteden Deventer, Apeldoorn en Zutphen stilgelegd

De bewegingen van bezoekers van tientallen van Nederlandse binnensteden worden niet meer ongevraagd via hun mobiele telefoon vastgelegd. Het gaat om onder meer Deventer, Zutphen, Apeldoorn, Arnhem, Groningen, Leeuwarden en Den Haag.

In die steden is het bedrijf Locatus per direct gestopt met zogeheten wifitracking na een publicatie van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Wie in bijvoorbeeld een restaurant of een winkel wifi op zijn telefoon aan heeft staan, geeft zijn locatiegegevens prijs via wifitracking. 

De toezichthouder deelde onlangs op haar website mee dat het volgen van mensen via wifitracking voortaan alleen bij hoge uitzondering mag. 

Sensoren

Locatus is een belangrijke wifitracker in Nederland en meet in tal van Nederlandse binnensteden de bezoekersstromen via wifisensoren. Zo worden in Deventer sinds dit jaar 24/7 de passanten geteld via 22 sensoren in de binnenstad, in opdracht van de gemeente en de ondernemers van Deventer. 

In heel Europa telt Locatus volgens directeur Gerard Zandbergen dagelijks tussen de tien en twintig miljoen passanten. Via de meetpunten vallen de bezoekersstromen tot op de persoon nauwkeurig te tellen. Zo was te zien dat de Deventer Shopping Night onlangs 48.211 unieke bezoekers naar de binnenstad trok. 

Anonimiseren

Na de publicatie van de toezichthouder trekt Zandbergen de conclusie dat de wettelijke grondslag daarvoor in Nederland is weggevallen. ,,Bovendien worden aanvullende eisen gesteld aan het anonimiseren, waarvan maar de vraag is of we er technisch aan kunnen voldoen.’’ Dus restte hem geen andere keus, zegt Zandbergen, met als gevolg dat Deventer en de ondernemers van Deventer het voortaan zonder de bezoekcijfers moeten doen. 

Branchevereniging MOA heeft de AP om nadere toelichting gevraagd. Als die uitblijft of negatief uitpakt, stopt Locatus helemaal met het meten via wifisensoren. Ook Citytraffic, een concurrent van Locatus, stopte in Enschede al met de metingen. Woordvoerder Martijn Pols van de AP wil niet ingaan op de vraag of de toezichthouder bedrijven op de vingers heeft getikt. ,,Wat ons betreft is het ook: wie de schoen past, trekke hem aan.’’

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer