Volledig scherm
© Ronald Hissink

Winkeliers Schalkhaar zijn stelende asielzoekers zat

SCHALKHAAR - Jonge asielzoekers uit Noord-Afrika en Balkanlanden maken zich in Schalkhaar op grote schaal schuldig aan winkeldiefstallen. Winkeliers in het dorp stellen dat 70 procent van de betrapte winkeldieven asielzoeker is. Onderneemster Odile Küper zegt door drie verschillende daders te zijn bestolen, beroofd en mishandeld.

Schalkhaar heeft al sinds de jaren negentig een asielzoekerscentrum. Nog nooit werd zoveel overlast ervaren als sinds deze zomer. ,,We betrappen nu elke week één of twee winkeldieven op heterdaad’’, zegt André Fahner, eigenaar van de Plus supermarkt in Schalkhaar. ,,Die krijgen een winkelverbod, maar er blijven maar nieuwe komen. En dan heb ik het nog niet over de dieven die we niet op heterdaad betrappen.’’ Volgens Fahner gaat het ‘in zeventig procent’ van de gevallen om asielzoekers. De politie kan die afkomst van de winkeldieven niet bevestigen.

Klaarlichte dag
Ook de drogisterij en het Postnl-verkooppunt hebben naar eigen zeggen veel last van de stelende vreemdelingen. De winkeliers kenschetsen de dieven als jongemannen van Noord-Afrikaanse en Balkan-afkomst. Bij de drogisterij is op klaarlichte dag een partij shag uit de schappen gehaald ter waarde van 600 tot 700 euro.

Staatssecretaris Asielzaken
De overlast in Schalkhaar komt naar buiten op het moment dat de politiek in Den Haag de overlast door jonge asielzoekers meer dan zat is. Staatssecretaris van asielzaken Klaas Dijkhoff (VVD) gaf gisteren aan dat er sinds november landelijk 22 strafzaken tegen overlastgevende asielzoekers uit veilige landen als Marokko en Algerije zijn gestart. Hij gaf aan dat hij samen met burgemeesters wil zorgen dat de bekende overlastgevers zich tijdens de komende feestdagen gaan gedragen. Tot dusver werden vooral incidenten gemeld uit Groningen en Drenthe.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt dat het, net als de in het noorden, ook in Schalkhaar asielzoekers van Noordafrikaanse en Balkan-afkomst zijn die voor overlast zorgen.

  1. Deventer Ziekenhuis loopt tegen coronagrenzen aan: afspraken voor overplaatsing naar Duitsland
    PREMIUM
    video

    Deventer Ziekenhuis loopt tegen coronagren­zen aan: afspraken voor overplaat­sing naar Duitsland

    De opname van corona-patiënten op de intensive care loopt in Deventer tegen haar grenzen aan. Waar nu weer even wat lucht is met 15 bezette bedden op de ic, was het afgelopen weekeinde spannend toen 18 bedden door corona-patiënten bezet werden. Een negentiende coronazieke moest overgebracht worden naar Utrecht. ,,We hebben binnen de regio nu geregeld dat mensen naar Duitse ziekenhuizen overgebracht kunnen worden”, zegt ziekenhuisbestuurder Eric Kroon.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer