Volledig scherm
Winkels in de Deventer binnenstad mogen hun deuren op zondag vervroegd openen. © FOTO HISSINK

Winkels in Deventer mogen op tweede pinksterdag alvast open

Elke zondag dan wel feestdag winkelen in Deventer kan eerder dan verwacht. Tweede pinksterdag mogen winkeliers de deuren al openen, als ze dat willen. Aanvankelijk zouden de winkels in Deventer op zijn vroegst pas vanaf 30 mei op zon- of feestdagen open mogen. 

Na een pleidooi van binnenstadsmanager Peter Brouwer op verzoek van de ondernemers, is dat moment vervroegd. Daarover is overeenstemming, maar dat moet de gemeente vanavond nog wel officieel besluiten.

Volgens de ondernemers zouden ze twee goede winkeldagen missen als ze pas vanaf juni open mogen: tweede pinksterdag en zondag 27 mei (als veel mensen salaris en vakantiegeld hebben ontvangen). Winkeliers kunnen nu zelf bepalen of ze die dagen open gaan. 

In juli van dit jaar wordt bekend hoe de gemeente de zondagsopenstelling gaat evalueren. Er zal dan in ieder geval gekeken worden naar het effect van de zondagsopenstelling op drie groepen: kerkgangers, personeel en de bewoners boven winkels. Samen met de binnenstadondernemers stelt de gemeente criteria hiervoor op.

Het vrijgeven van het zondagswinkelen was jarenlang discussiepunt in Deventer, maar eerder dit jaar stemde een forse meerderheid van de raad voor die mogelijkheid. Bij het vrijgeven speelt mee dat omliggende steden als Apeldoorn en Zutphen al elke zondag winkelen kennen. Die opening zou ook helpen tegen internetconcurrentie. Het vrijgeven van het op zondag winkelen geldt niet alleen voor de binnenstad, maar ook voor de wijken en hun winkelcentra. 

  1. VVD Deventer wil inzicht in financiën voordat besluit over Viking valt

    VVD Deventer wil inzicht in financiën voordat besluit over Viking valt

    Of de keus nu valt op doorgaan met de Viking of juist stoppen, eerst moet duidelijk zijn wat de feiten en harde cijfers zijn, betoogt Bas Donkers (VVD). Het raadslid van de grootste oppositiepartij heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd meer inzicht te geven in de financiën van dit rampendossier. Volgens de VVD is de Viking technisch en politiek een stuurloos schip. ,,We hebben meer inzicht nodig om een betere koers te bepalen.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

  • Ja, meteen!! (43%)
  • Nee, lekker laten staan!! (23%)
  • Ah joh, mag daar best een tijdje blijven! (34%)
4322 stemmen