Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Woonbond: Huurder dupe illegale kosten

Huurders betalen nog steeds massaal ten onrechte honderden euro’s ‘bemiddelingskosten’. Dat stelt de Woonbond. Sinds 1 juli vorig jaar is het verboden, maar de Woonbond ziet amper verbetering.

Hoewel exacte cijfers ontbreken, zijn volgens de Woonbond jaarlijks duizenden huurders de dupe van verhuurmakelaars dit soort kosten nog steeds in rekening brengen bij het aanvaarden van een nieuwe woning. ,,Ze noemen het geen bemiddelingskosten meer maar bijvoorbeeld administratiekosten”, zegt Marcel Trip van de Woonbond. Volgens Trip loont het de moeite naar de rechter te stappen.

Jurist Yaël Hoogvliets, eigenaar van Terugkrijgenbemiddelingskosten.nl, herkent het beeld. Hij helpt gedupeerde huurders onterecht betaalde ‘bemiddelingskosten’ terug te vorderen. ,,Negen van de tien keer betalen verhuurmakelaars niets terug. Zo proberen huurders te ontmoedigen, in de hoop dat ze het erbij laten zitten. Maar ze zijn illegaal bezig, dit moet stoppen.”

Boetes

Autoriteit Consument en Markt kan verhuurmakelaars die huurders illegaal kosten in rekening brengen boetes opleggen tot 900.000 euro. Tot nu toe zijn er echter nog geen boetes uitgedeeld, zegt woordvoerder Murco Mijnlieff.

De Stentor nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer