Zedek wil Deventer wat schoner maken en zet 25 levensgrote papiercontainers in Deventer

Je kunt er niet omheen in de binnenstad van Deventer dit weekeinde. Het is World Clean Up Day en een van Deventers grootste werkgevers en wereldleider in de papierindustrie Smurfit Kappa Zedek zet de binnenstad vol met speciaal ontworpen papiercontainer. Zo gemaakt dat ze na afloop met pallet en al zo de recycling in kunnen.

Scouts en vrijwilligers uit het azc bemannen deze zaterdag de 25 containers. ,,Want je moet voorkomen dat er bananenschillen ingegooid worden", zegt Gerbert de Ruiter van de kartonfabriek in Deventer. Het internationale bedrijf staat voor een gesloten kringloop en plant bomen voor het karton dat verbruikt wordt. ,,Negentig procent kans dat het papier van de volle containers straks weer uiteindelijk bij ons terecht komt. Als grote rollen papier, waar wij in Deventer weer karton van maken, en alle soorten en maten displays en verpakkingen die je maar kunt voorstellen.”

Volledig scherm
Veronica Roderiguez en Fatma Turkyilmaz hebben deze week 25 immense papiercontainers van karton in elkaar gezet. Ze staan deze zaterdag in de binnenstad van Deventer. © FOTO HISSINK

Kartonnen pallet

En als je ze niet kunt voorstellen, dan maken ze het wel. Dus de speciale papiercontainer is ook uniek. ,,En de pallet eronder", wijst De Ruiter. ,,Speciaal van karton. Er hoeft niks gescheiden te worden. Winkeliers zijn enthousiast. Ook zij mogen hun papier er in gooien. Dus ze zullen aan het einde van de dag echt vol zijn. We gaan honderd procent recyclen. Wereldwijd is onze leus Better Planet Packaging. Dat willen we dan juist in Deventer laten zien. We kunnen ons wel inzetten voor de plastic soup, maar wij vinden dan iedereen zijn eigen rotzooi op moet ruimen. Ook met een blik naar andere fabrikanten, van bijvoorbeeld blik of plastic. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen.”

De dozen zijn de afgelopen week gedrukt in Deventer en allemaal met de hand in elkaar gezet door Zedek-medewerksters Veronica Roderiguez en Fatma Turkyilmaz. ,,Kwartiertje per doos", schatten de dames die normaal meer priegelwerk vouwen. Nu zijn de dozen zo groot dat ze er gewoon in kunnen staan, laten ze lachend zien. 

Volledig scherm
Een beter milieu begint bij jezelf, en zeker bij je eigen bedrijf. Dus bedacht Gerbert de Ruiter van Smurfit Kappa Zedek een actie om papier in te zamelen in de binnenstad. De bakken zijn zo groot als een reguliere container en staan op een pallet van karton. Veronica Roderiguez en Fatma Turkyilmaz zetten ze in elkaar. © FOTO HISSINK

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer