Volledig scherm
Het drietal dat mogelijk heeft gesolliciteerd op de baan van burgemeester van Deventer. Rechts: Keklik Yücel, linksboven: Martijn Dadema, linksonder: Ron König. © de Stentor

Zeg het maar: wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

pollMoet het Martijn Dadema worden of Ron König? Toch liever Keklik Yücel als nieuwe burgemeester van Deventer? 

De redactie van de Stentor is benieuwd naar jouw mening. Laat het ons hieronder weten:

poll

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

 • Martijn Dadema (man, 43 jaar, GroenLinks, burgemeester van Raalte) (13%)
 • Ron König (man, 54 jaar, D66, waarnemend burgemeester Deventer) (20%)
 • Keklik Yücel (vrouw, 50 jaar, PvdA, voormalige Tweede Kamerlid) (53%)
 • Maakt me niets uit, als het maar een vrouw is! (7%)
 • Maakt me niets uit, als het maar een man is! (7%)
6049 stemmen

Op dit moment is Ron König waarnemend burgemeester van Deventer. Hij heeft plezier in zijn baan, vertelde hij de Stentor. ,,Deze jas past beter dan gedacht.’’ 

Heeft hij daarmee een voorsprong op de (jongere) Martijn Dadema, die als huidig burgemeester van Raalte zijn buurgemeente uitstekend kent? Dadema viel als twitter-burgemeester landelijk op. Hij is in de race voor de titel van ‘beste lokale bestuurder van 2018. 17 januari hoort hij of hij wint. Is Deventer toe aan een jonge, mannelijke bestuurder die helemaal bij de tijd is?

Vrouw

Of moet er (eindelijk) eens een vrouw aan het roer staan in de Koekstad? Dan  kan Keklik Yücel een goede keus zijn. De PvdA-politica is bepaald niet bang, maakte ze vorig jaar duidelijk met een uitspraak als deze: ,,Linkse partijen kunnen zich meer dan terecht heel druk maken over misstanden in de katholieke kerk, maar zodra er misstanden zijn in de islamitische gemeenschap mag er niet over gesproken worden en kijken te veel politici weg.’’

Ze groeide op in Deventer en was tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Yücel heeft Turkse roots, wat een voordeel is in een multiculti-stad als Deventer. Bovendien heeft ze goede contacten in Den Haag: dat kan Deventer ten goede komen. 

Vertrokken

De Stentor publiceerde zaterdag een lijst van potentiële burgemeestersnamen voor Deventer. De redactie maakte een overzicht van mensen die weleens gesolliciteerd kunnen  hebben op de functie, nadat Andries Heidema vertrok en commissaris van de koning werd in Overijssel. 

In dit verhaal vertellen enkele prominente Deventenaren aan welke voorwaarden de nieuwe burgemeester moet voldoen.

Geheim

Vorige maand werd bekend dat 21 mannen en 9 vrouwen hebben gesolliciteerd op de functie. Wie dat zijn, houdt de gemeente geheim. Mensen moeten zonder gezichtsverlies - als ze de baan niet krijgen - kunnen solliciteren. 

 1. Overlevers houden hun eigen 
pensioenmanifestatie in Deventer
  PREMIUM
  video

  Overlevers houden hun eigen pensioen­ma­ni­fes­ta­tie in Deventer

  Actie, en wel in hun eigen stad. Niks naar Arnhem of Den Haag om te protesteren zoals de rest van Nederland. Ze zijn niet voor niets de Deventenaren die alle discussie aanzwengelen. Die bij Lodewijk Asscher aan tafel zitten. Geen haar op hun hoofd die er aan denkt om elders actie te voeren. Dus staan ze samen met tientallen anderen op het Grote Kerkhof. Alwaar de linkse politici het hartgrondig met ze eens zijn: het is genoeg geweest.
 2. Onthulling regenboogkunstwerk en slotdebat verkiezingen in Deventer uitgesteld in verband met ‘Utrecht’

  Onthulling regenboog­kunst­werk en slotdebat verkiezin­gen in Deventer uitgesteld in verband met ‘Utrecht’

  Het Kunstwerk Regenboogstad Deventer van Circus Engelbregt dat vanavond zou worden onthuld, wordt op een nog nader te bepalen tijdstip aan het publiek vertoond. Het slotdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen dat voor vanavond in de Deventer Schouwburg op de agenda stond, gaat helemaal niet door. Beide evenementen zijn geschrapt vanwege het schietincident in Utrecht van vanochtend.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer