Volledig scherm
De commandobunker van de luchtafweer bij Welsum, vermomd als boerenschuur. © de Stentor

Zeldzaam kijkje in bunker Welsum

De Stichting IJssellinie stelt zaterdag tijdens haar maandelijkse zomerse open dag ook de bunker in Welsum open voor publiek. De voormalige commandobunker is maar enkele keren per jaar voor publiek toegankelijk. 

Ook op landgoed De Haere in Olst zijn de verdedigingswerken uit de Koude Oorlog zaterdag open voor publiek. De verdedingswerken maken deel uit van de destijds geheime IJssellinie, opgericht om bij een aanval van de toenmalige Sovjet Unie en de andere landen van het Warschau Pact de IJssel met een mobiele dam af te sluiten. 

Het opgestuwde IJsselwater zou vervolgens een brede strook land onder water zetten om binnentrekkende troepen tegen te houden. Dat gebeurde op zeven inlaatplekken, waarvan er een op landgoed De Haere in Olst ligt. 

Op de westoever van de IJssel is de commandobunker grotendeels in oude staat hersteld. De bemanning van de bunker stuurde destijds een groot aantal luchtdoelkanonnen aan die op beide oevers waren opgesteld om ervoor te zorgen dat vijandelijke vliegtuigen en tanks geen aanvallen op de stuw zouden uitvoeren.

Die bestond uit een bijna 90 meter lange stalen schuif, die aansloot op dwarskaden van de dijken. Aan de kant van Welsum is die zware betonnen kade nog te zien, de oostelijke kade ligt verscholen onder de bedding van de rivier. Ook de haven is aan de Welsumse kant nog deels te zien.

De open dag in Welsum en Olst begint zaterdag om 12 uur en duurt tot 16 uur. Op de daaropvolgende open dag op 6 oktober zijn alleen de verdedigingswerken op en rond landgoed De Haere opengesteld. 

De Stichting De IJssellinie doet niet mee aan de Open Monumentendagen op 8 en 9 september. Belangstellenden kunnen dat weekend wel een (betaalde) groepsrondleidingen boeken. Dat kan op www.ijssellinie.nl.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer