Volledig scherm
De commandobunker van de luchtafweer bij Welsum, vermomd als boerenschuur. © de Stentor

Zeldzaam kijkje in bunker Welsum

De Stichting IJssellinie stelt zaterdag tijdens haar maandelijkse zomerse open dag ook de bunker in Welsum open voor publiek. De voormalige commandobunker is maar enkele keren per jaar voor publiek toegankelijk. 

Ook op landgoed De Haere in Olst zijn de verdedigingswerken uit de Koude Oorlog zaterdag open voor publiek. De verdedingswerken maken deel uit van de destijds geheime IJssellinie, opgericht om bij een aanval van de toenmalige Sovjet Unie en de andere landen van het Warschau Pact de IJssel met een mobiele dam af te sluiten. 

Het opgestuwde IJsselwater zou vervolgens een brede strook land onder water zetten om binnentrekkende troepen tegen te houden. Dat gebeurde op zeven inlaatplekken, waarvan er een op landgoed De Haere in Olst ligt. 

Op de westoever van de IJssel is de commandobunker grotendeels in oude staat hersteld. De bemanning van de bunker stuurde destijds een groot aantal luchtdoelkanonnen aan die op beide oevers waren opgesteld om ervoor te zorgen dat vijandelijke vliegtuigen en tanks geen aanvallen op de stuw zouden uitvoeren.

Die bestond uit een bijna 90 meter lange stalen schuif, die aansloot op dwarskaden van de dijken. Aan de kant van Welsum is die zware betonnen kade nog te zien, de oostelijke kade ligt verscholen onder de bedding van de rivier. Ook de haven is aan de Welsumse kant nog deels te zien.

De open dag in Welsum en Olst begint zaterdag om 12 uur en duurt tot 16 uur. Op de daaropvolgende open dag op 6 oktober zijn alleen de verdedigingswerken op en rond landgoed De Haere opengesteld. 

De Stichting De IJssellinie doet niet mee aan de Open Monumentendagen op 8 en 9 september. Belangstellenden kunnen dat weekend wel een (betaalde) groepsrondleidingen boeken. Dat kan op www.ijssellinie.nl.

 1. Woningbouwcorporaties willen huurhuizen verduurzamen in plaats van belasting betalen

  Woningbouw­cor­po­ra­ties willen huurhuizen verduurza­men in plaats van belasting betalen

  Woningbouwcorporaties uit de wijde regio hebben in Den Haag geprotesteerd tegen de Verhuurdersheffing. De belasting die het Rijk heft over sociale woningen steken de verhuurders liever in verduurzaming van hun huizen en het om laag brengen van woonlasten van hun huurders. Alleen al in de Stedendriehoek gaat het om 71 miljoen dat geinvesteerd zou kunnen worden in de komende twee jaar. Ook corporaties uit Salland en Zwolle zijn naar Den Haag afgereisd om de eigen plannen te presenteren.
 2. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn:

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

 • Ja, meteen!! (44%)
 • Nee, lekker laten staan!! (22%)
 • Ah joh, mag daar best een tijdje blijven! (34%)
3522 stemmen