Volledig scherm
PREMIUM
Stef van Rijn (links), Anton Koot en Hans Kleine Koerkamp nemen de gegevens op van de jonge rode wouwen uit het nest bij Deventer. © Mark Zekhuis

Zeldzame rode wouw nestelt bij Deventer

Met zo’n vijftien tot twintig broedparen in Nederland lijkt de rode wouw terug van weggeweest. Ecoloog Mark Zekhuis heeft bij Deventer een nest met drie jongen ontdekt. De jongen zijn deze week geringd.

De laatste jaren neemt het aantal waarnemingen in Nederland van de bijzondere roofvogel toe. Ook zijn er meer broedgevallen ontdekt. Vorig jaar waren het er ongeveer vijftien of zestien, aldus de ecoloog die verbonden is aan Landschap Overijssel. ,,Dit jaar zijn het er in elk geval al zeventien of iets meer. De vraag is of de terugkeer van de rode wouw definitief is. Dat weten we nu nog niet, omdat de broedgevallen nog niet stabiel zijn. Veel nesten mislukken ook. We zien dat de vogels op zoek zijn naar nieuwe leefgebieden.”

  1. Overijssel koploper in asbestdaken verwijderen. (Maar klaar voor 2025? ‘Onbegonnen werk!’)

    Overijssel koploper in asbestda­ken verwijde­ren. (Maar klaar voor 2025? ‘Onbegonnen werk!’)

    Provincie Overijssel is landelijk koploper in verwijderen van asbestdaken en lijkt daarmee goed op weg om klaar te zijn als het landelijk verbod in 2025 ingaat. Toch hebben regionale bedrijven weinig vertrouwen in het slagen van de missie. Onder meer door ‘hysterische regelgeving’ die ervoor zorgt dat verwijderen vaak onbetaalbaar is. Een onderzoek van Aedes leidt daarbij tot nieuwe inzichten.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer