Zelfs zijn eigen familie herkent Jos niet meer tijdens het Dickens Festijn in Deventer

videoJaren speelt Jos Debeij Dickensfiguur Uriah Heep. Maar zijn verstilde spel vol mimiek haalt zijn personage in. Dus zocht de Dickensfamilie niet een andere rol voor Jos, maar een andere karakternaam dan de vrekkige klerk die hij al die jaren uitbeeldde. Nu is hij Trotty Veck. Zijn hoofd blijft een van de bekendste figuren van Dickens. 

Jos Debeij, in het dagelijks leven werkzaam bij de Koninklijke Bibliotheek Den Haag, voorgaand directeur van de bibliotheek Deventer, staat midden in koffieschenkerij Roemar. In stem zichzelf, in mimiek zijn Dickensfiguur Trotty Veck. Hij legt tegenover de blinden en slechtziendenclub Kiek Uut uit hoe zijn Dickens er al 25 jaar uitziet. Zijn rafelig gemaakte jas, ingedeukte hoek en vunzig pruikje gaan door de handen. Debeij legt in kleurrijke taal zijn mimiek uit. In ieders gedachten kan Trotty tot leven komen. Onderlip pruilt. de wenkbrauwen in een permanente verbaasde hoogheid. Hij hangt scheef op zijn wandelstok. Hij is al niet meer zichzelf.

  1. Raambuurt furieus over mogelijke afsluiting Bokkingshang in Deventer, maar is dat wel terecht?
    PREMIUM
    Video

    Raambuurt furieus over mogelijke afsluiting Bokkings­hang in Deventer, maar is dat wel terecht?

    De Bokkingshang afsluiten voor verkeer, zodat de drukke route tussen de Welle en Wilhelminabrug vervalt. Het afsluiten van de weg wordt geopperd in een rapport over de aanpak van P-garage onder de brug. Die suggestie leidt tot onrust in de naastgelegen Raambuurt; bewoners vrezen voor de bereikbaarheid van de wijk. Volgens de gemeente is afsluiting niet uitgesloten, maar gaat dat voorlopig zeker niet gebeuren.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer