Zelfs zijn eigen familie herkent Jos niet meer tijdens het Dickens Festijn in Deventer

videoJaren speelt Jos Debeij Dickensfiguur Uriah Heep. Maar zijn verstilde spel vol mimiek haalt zijn personage in. Dus zocht de Dickensfamilie niet een andere rol voor Jos, maar een andere karakternaam dan de vrekkige klerk die hij al die jaren uitbeeldde. Nu is hij Trotty Veck. Zijn hoofd blijft een van de bekendste figuren van Dickens. 

Jos Debeij, in het dagelijks leven werkzaam bij de Koninklijke Bibliotheek Den Haag, voorgaand directeur van de bibliotheek Deventer, staat midden in koffieschenkerij Roemar. In stem zichzelf, in mimiek zijn Dickensfiguur Trotty Veck. Hij legt tegenover de blinden en slechtziendenclub Kiek Uut uit hoe zijn Dickens er al 25 jaar uitziet. Zijn rafelig gemaakte jas, ingedeukte hoek en vunzig pruikje gaan door de handen. Debeij legt in kleurrijke taal zijn mimiek uit. In ieders gedachten kan Trotty tot leven komen. Onderlip pruilt. de wenkbrauwen in een permanente verbaasde hoogheid. Hij hangt scheef op zijn wandelstok. Hij is al niet meer zichzelf.

  1. Grote twijfels over verbouwing voormalige Houtmarktschool Deventer

    Grote twijfels over verbouwing voormalige Houtmarkt­school Deventer

    Het lijkt allerminst voorspoedig te gaan met de verbouwing van de voormalige Houtmarktschool aan de voet van de Bergkerk in Deventer. Enkele kopers van nog te realiseren appartementen zijn naar de rechter gestapt omdat ze de ontwikkelaar niet vertrouwen na, volgens hen, dubieuze facturen. Onderaannemer timmerfabriek De Haan zegt in een geschil over geleverd werk aangifte te zullen doen bij de politie vanwege oplichting. Ondertussen lijkt de verbouwing van het monumentale pand vertraging op te lopen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer