Deze bruine, drachtige alpaca is gestolen.
Volledig scherm
Deze bruine, drachtige alpaca is gestolen. © Politie

'Zo'n alpaca brengt 1.000 euro op en is zo de grens over'

Frans ten Have, eigenaar van de vorige week in Okkenbroek gestolen alpaca, broedt op mogelijkheden om de dief van zijn dier te vangen. Hij zegt te weten wie het is, maar dat hij dat nog niet kan bewijzen. ,,Ik onderzoek nu of ik de dieren van een GPS kan voorzien, net als bij een lokfiets."

Vorig jaar werd er namelijk ook al een alpaca bij hem uit het weiland gestolen en telkens op klaarlichte dag. Hij snapt de belangstelling van de dieven voor zijn dieren wel: ,,In de hele regio, van Raalte tot Markelo, worden alpaca's gestolen en volgens mij is het telkens dezelfde dief. Zo'n alpaca brengt in de handel 1.000 tot 1.500 euro op. En ze zijn er in een uurtje mee over de grens. Het zou me ook niet verbazen dat ze op bestelling gestolen worden, zoals mijn drachtige alpaca. Als daar een merrieveulen uit komt levert die ook nog eens 1.000 euro op.''

Niet verzekeren

Ten Have houdt nu nog acht alpaca's als hobby. Die zijn niet allemaal zoveel waard. Een mannetje levert maar 200 euro op.  ,,Ik hou ze niet voor de wol, maar alleen omdat het mooie, luxe dieren zijn. Ik weet alleen niet of ik er wel mee doorga. Want dit kost me teveel zo. De dieren zijn niet te verzekeren. En in tegenstelling tot paarden, koeien en varkens hoef je ze niet te chippen en daarom hebben ze ook de belangstelling van dieven."

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer