Volledig scherm
PREMIUM
Onze regio over honderd jaar, zo denken wetenschappers van Wageningen University. © Marcel Kuster

Zo ziet het oosten van Nederland er over 100 jaar uit

Over honderd jaar wonen veel meer mensen in het oosten van het land. Door bevolkingsgroei en een snel stijgende zeespiegel zullen nieuwe woningen vooral op hogere zandgronden in Oost-Nederland gebouwd worden. Dat stellen wetenschappers van de Wageningen University & Research. ,,We moeten woningen op veilige plaatsen bouwen.”

Mensen worden overspoeld met doembeelden over de opwarming van de aarde, over afnemende biodiversiteit, over stikstof en hoe dat de natuur in ons land kapot maakt. ,,Maar er was geen plaatje van waar we eigenlijk naartoe kunnen met z’n allen”, zegt ruimtelijk ontwerper Michaël van Buuren van de Wageningen Universiteit (WUR). ,,Nu wel.” De wetenschappers van de WUR hebben een kaart gemaakt van het Nederland over honderd jaar, 2120 dus. Wat verandert er in deze regio?

  1. Nul procent van de mensen met beenmergfibrose is er nog na 25 jaar, behalve Johan uit Holten
    PREMIUM

    Nul procent van de mensen met beenmergfi­bro­se is er nog na 25 jaar, behalve Johan uit Holten

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Johan Jansen (76) uit Holten vergelijkt zijn leven met een voetbalwedstrijd. De verlenging heeft hij al lang uitgespeeld, nu zit hij in de strafschoppenfase. Jansen wil graag zijn verhaal vertellen, omdat hij een boodschap heeft. ‘Als ik straks dood ben, moeten de mensen echt niet met lange gezichten naar mijn begrafenis komen.’

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer