Volledig scherm
Intocht Sinterklaas in Deventer. © Foto: Ronald Hissink

Zorgen om Deventer stoomboot

DEVENTER - Zeven weken voor intocht heeft Deventer Sinterklaascommissie nog geen schip.

Het lijkt een aflevering uit het bij kinderen zo populaire Sinterklaasjournaal; er is nog geen boot om de Sint op 3 december in Deventer binnen te halen. De twee grote schepen, die al jaren de intocht verzorgen, komen dit jaar niet in beweging. Het was nog hoogzomer toen Bert Brouwer en Fransien Attema besloten met hun kotter UK76 niet meer mee te doen aan de jaarlijkse intocht.

De Noordzeekotter fungeerde de laatste jaren als Sinterklaasboot. De MS Oosterkim van Kim Snijders en Martijn Geels voer er achteraan met 60 tot 80 zwarte pieten op een pakjesboot. Ook de Oosterkim laat ditmaal verstek gaan.

Volgens de eigenaren is er geen sprake van een bewuste actie, maar is het echt toeval dat beide grote schepen niet beschikbaar zijn. ,,De UK76 ligt deze winter in Groningen'', zegt Attema. De Oosterkim ligt gewoon in de Deventer binnenhaven. ,,Maar we geven ons schip een nieuwe bestemming'', zegt Snijders.

Hoe gaat het nu verder? Kan Sinterklaas wel via de IJssel voet aan wal zetten in Deventer? De Deventer Sinterklaascommisie (SADSC) weet al een tijdje dat beide grote schepen niet willen meedoen, maar een oplossing is er nog niet. ,,We zijn nu bezig het probleem op te lossen'', zegt voorzitter Jan Diederik Postma. ,,Het komt allemaal goed.''

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer