Aan de Brinkgreverweg heeft een bewoner zijn woning laten blurren. Beeld vanaf de kruising Van Oldenielstraat, Raalterweg, Brinkgreverweg en Henri Dunantlaan.
Volledig scherm
Aan de Brinkgreverweg heeft een bewoner zijn woning laten blurren. Beeld vanaf de kruising Van Oldenielstraat, Raalterweg, Brinkgreverweg en Henri Dunantlaan. © Bas Klaassen

Zwarte vlek op webcam van Deventer? Daar staat een huis...

De verkeerscamera's die Deventer gebruikt om het verkeer te monitoren gaan niet op zwart. Dat wilde GroenLinks graag, omdat de verkeerscamera's volgens de partij in strijd zijn met de privacy. Op verzoek kunnen bewoners wel hun huis laten afschermen op de beelden. 

De beelden van de verkeerscamera's in de stad zijn via de website van de gemeente Deventer door iedereen te bekijken en te besturen. Volgens GroenLinks moeten camera's om de openbare orde te handhaven aan allerlei voorwaarden voldoen, terwijl bij de verkeerscamera's iedereen kan meekijken. 

Zelfs tot aan de voordeur van mensen, zoals aan de Emmastraat. GroenLinks wilde daarom dat de camera's op zwart gingen, en vroeg zich af of de gemeente mensen van wie het huis gefilmd werd überhaupt geinformeerd had. 

Nooit geïnformeerd

Uit de antwoorden op de schriftelijke vragen die de partij daarover stelde blijkt dat Deventer de inwoners nooit heeft geïnformeerd. Volgens burgemeester Ron König verwerken de camera's geen persoonsgegevens, omdat er geen personen herkenbaar zichtbaar worden vastgelegd en de beelden niet worden opgeslagen. 

Deventer gaat nu niet actief informeren, maar de burgemeester geeft aan dat de gemeente verzoeken van mensen die willen dat hun woning op de beelden wordt geblokkeerd ‘in behandeling’ neemt. 

Beter systeem

De beelden van de verkeerscamera's - zijn volgens Deventer belangrijk, omdat mensen daarmee kunnen kijken of er ergens oponthoud of files zijn. Dat komt volgens de gemeente de doorstroming van het verkeer ten goede. De verkeerscamera's geven directere en betere informatie dan een verkeersinformatiesysteem zónder camera's, schrijft burgemeester Ron König. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer