Volledig scherm
Aan de Brinkgreverweg heeft een bewoner zijn woning laten blurren. Beeld vanaf de kruising Van Oldenielstraat, Raalterweg, Brinkgreverweg en Henri Dunantlaan. © Bas Klaassen

Zwarte vlek op webcam van Deventer? Daar staat een huis...

De verkeerscamera's die Deventer gebruikt om het verkeer te monitoren gaan niet op zwart. Dat wilde GroenLinks graag, omdat de verkeerscamera's volgens de partij in strijd zijn met de privacy. Op verzoek kunnen bewoners wel hun huis laten afschermen op de beelden. 

De beelden van de verkeerscamera's in de stad zijn via de website van de gemeente Deventer door iedereen te bekijken en te besturen. Volgens GroenLinks moeten camera's om de openbare orde te handhaven aan allerlei voorwaarden voldoen, terwijl bij de verkeerscamera's iedereen kan meekijken. 

Zelfs tot aan de voordeur van mensen, zoals aan de Emmastraat. GroenLinks wilde daarom dat de camera's op zwart gingen, en vroeg zich af of de gemeente mensen van wie het huis gefilmd werd überhaupt geinformeerd had. 

Nooit geïnformeerd

Uit de antwoorden op de schriftelijke vragen die de partij daarover stelde blijkt dat Deventer de inwoners nooit heeft geïnformeerd. Volgens burgemeester Ron König verwerken de camera's geen persoonsgegevens, omdat er geen personen herkenbaar zichtbaar worden vastgelegd en de beelden niet worden opgeslagen. 

Deventer gaat nu niet actief informeren, maar de burgemeester geeft aan dat de gemeente verzoeken van mensen die willen dat hun woning op de beelden wordt geblokkeerd ‘in behandeling’ neemt. 

Beter systeem

De beelden van de verkeerscamera's - zijn volgens Deventer belangrijk, omdat mensen daarmee kunnen kijken of er ergens oponthoud of files zijn. Dat komt volgens de gemeente de doorstroming van het verkeer ten goede. De verkeerscamera's geven directere en betere informatie dan een verkeersinformatiesysteem zónder camera's, schrijft burgemeester Ron König. 

 1. Beste brood van Nederland is gewoon te koop in Deventer en Bathmen
  PREMIUM

  Beste brood van Nederland is gewoon te koop in Deventer en Bathmen

  Wie naar de beste bakker van Nederland wil, hoeft niet ver te reizen. Vincent Nollen is met zijn bakkersteam uitgeroepen tot de beste bakker van Nederland tijdens de BakkersVakWedstrijden in Drachten. Hij bakte het beste desem stokbrood, vruchtenbrood tulband, busbrood tarwe knip, notenblokkoek, speculaasstaaf, roomboteramandelletter en gevulde koeken. Nollen heeft twaalf winkels in Oost-Nederland, waaronder in Colmschate, Bathmen en Lochem.
 2. Japan als rode draad in debuutvoorstelling van Johanneke ter Stege in Deventer
  PREMIUM

  Japan als rode draad in debuutvoor­stel­ling van Johanneke ter Stege in Deventer

  Johanneke is druk bezig met de repetities van haar allereerste voorstelling. ‘Muntjes duiken tussen haaien’, zo heet de voorstelling waarin taal, beeld en muziek versmelten. Japan is de rode draad door de voorstelling en staat ook metafoor voor een grotere reis, het uit jezelf breken. Het moet goed geoefend worden, omdat er veel factoren samenkomen. Ze vindt het heel spannend, maar weet ook zeker dat ze er van gaat genieten.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer