Volledig scherm
Foto ter illustratie © Politie

Zwartreiziger slaat in Deventer NS-controleur neer

Een treinreiziger zonder geldig vervoersbewijs, die bovendien weigerde een identiteitsbewijs te tonen, heeft vrijdagmiddag ter hoogte van station Deventer een vuistslag uitgedeeld aan een NS-medewerker van de afdeling Veiligheid & Service (V&S). 

De 31-jarige man, die uiteindelijk de Litouwse nationaliteit blijkt te hebben, kon in de trein van Arnhem naar Deventer geen geldig kaartje tonen. Aanvankelijk probeerde hij zich er met een smoesje uit te redden door te zeggen dat hij zijn kaartje even niet kon vinden. Toen de controleurs even later bij hem terugkeerden, gaf hij aan dat hij helemaal geen kaartje had gekocht. 

Drugs

De handhavingsmedewerkers hielden de reiziger vervolgens staande en vroegen hem om een identiteitsbewijs. Die gaf hij niet, maar wel een envelop met daarop persoonlijke gegevens. Toen die gegevens vals bleken, gingen de V&S-medewerkers over tot fouillering. Al snel bleek de man meerdere enveloppen van overheidsinstanties geadresseerd aan diverse personen bij zich te hebben. Ook had hij een kleine hoeveelheid soft- en harddrugs in zijn bagage. Dat was het moment waarop werd besloten de hulp van de politie in Deventer in te roepen.

Agressief

Vlak voordat de trein in Deventer zou stoppen, sloeg de sfeer om en werd de man zichtbaar agressief. Eenmaal aangekomen op het station, sloeg de verdachte een van de V&S-medewerkers met de vuist op het hoofd. Diens collega greep de man beet en kon hem tegen de grond werken. De verdachte is toen overgedragen aan de politie.

Aanvankelijk had de politie ook moeite om de identiteit te achterhalen, maar uiteindelijk besloot de verdachte zich toch bekend te maken als een 31-jarige man die is geboren in Litouwen. Onbekend is waar de man in Nederland woont. Hij is zaterdagavond  op vrije voeten gesteld. Het is nu aan Justitie om te bepalen hoe ze de man gaat vervolgen. 

Met de controleur die de vuistslag incasseerde gaat het goed, laat de NS weten. Hij is zaterdag een dagje thuis gebleven omdat hij hoofdpijn had, maar zondag is hij gewoon weer aan het werk gegaan.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer