Volledig scherm
De IJsseltoren van Zwolle, het hoogste gebouw van de stad. © Frans Paalman

Zwolle krijgt nieuw ‘wolkenkrabbertje’: dit zijn zes andere hoge gebouwen in de regio

De stad Zwolle krijgt er een hoog gebouw bij. Een nieuw appartementencomplex in Holtenbroek moet de hoogste woontoren van de stad worden. Deskundigen hebben al meer hoogbouw in Oost-Nederland voorspeld, vanwege woningnood. Maar wat zijn de hoogste gebouwen die we al kennen in Apeldoorn, Deventer en Zwolle?

1. De IJsseltoren in Zwolle valt niet te missen voor wie op de snelweg A28 rijdt. 96 metertjes hoog. Het hoogste gebouw van de stad. Gebouwd in opdracht van ABN Amro, dat er met andere bedrijven kantoorpanden in heeft. De toren is het op ‘drie-na’ hoogste gebouw van Noord- en Oost-Nederland. Alleen de Achmeatoren in Leeuwarden en de Alphatoren in Enschede gaan hoger de lucht in. 

Naast De IJsseltoren kwam later gebouw ‘De Stoel’. Bijna even hoog. Het wordt vaak tot de IJsseltoren gerekend.

Volledig scherm
De IJsseltoren bij de entree van Zwolle. © Google Streetview

2. De Peperbus in hetzelfde Zwolle... 75 meter hoog. Gebouwd tussen 1454 en 1463. De kerk was tot 2006 het hoogste gebouw van Zwolle. Toen kwam de IJsseltoren. Er waren groepen in Zwolle die bezwaar maakten. Geen gebouw mocht hoger dan deze kerk. Ze verloren de strijd.

Volledig scherm
Het Rodetorenplein Zwolle, met rechts op de achtergrond de Peperbus. © Freddy Schinkel

3. Door naar Apeldoorn. Naar het La Tour (HNK)-gebouw in Apeldoorn Noord. Deze kantoortoren is opgeleverd in 2002. 75 meter hoog, daarmee het hoogste gebouw van Apeldoorn. Het blijft een pukkel vergeleken met het hoogste gebouw van Nederland. De Maastoren in Rotterdam, 165 meter hoog.

Volledig scherm
Kantoorkolos La Tour in Apeldoorn. © archief/Cees Baars

4. Walterboscomplex (Belastingkantoren) Apeldoorn, ruim 60 meter hoog. Het Walterboscomplex is zo het grootste belastingkantoor van Nederland. Apeldoorn kent nu nog enkel hoge kantoren. Daar komt binnenkort verandering in. Er komt een hoge woontoren, die in het hart van Apeldoorn verrijst. 61 meter hoog. Waar? Op de hoek van de Hofstraat, Hoofdstraat en Kanaalstraat. Het zal daarmee het hoogste pand van de binnenstad zijn.

Volledig scherm
Het Walterboscomplex in Apeldoorn © archief/Cees Baars

5. We gaan naar Deventer. De Grote of Lebuinuskerk. Hoogte van de toren: 62,50 meter. Het is bijna het logo van Deventer. Veel beeldmerken van de stad kennen de eigenzinnige toren als print.  Gebouwd in 1450-1525. Vernoemd naar Lebuïnus, de Engelsman die omstreeks 750 hielp Deventer te stichten. 

Volledig scherm
De Grote of Lebuinuskerk in Deventer. © archief/Ab Hakeboom

6. Leeuwenbrug kantoorpanden, nabij het station Deventer. De kantoorpanden zorgden voor woede. De nieuwe toren mocht niet hoger dan de Grote of Lebuinuskerk. Dat gebeurde tot opluchting van vele Deventenaren dan ook niet. 54 meter hoog.

Volledig scherm
De Leeuwenbrug. © DC Vastgoed

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer