FBI klaagt over moeilijk te kraken iPhones
De Amerikaanse opsporingsdienst FBI is zo gefrustreerd over Apple’s strenge beveiliging van de iPhone, dat een medewerker hen deze week tijdens een conferentie 'eikels' noemde. De Apple-producten zijn volgens hem het werk van een 'duivels genie'.
Delen per e-mail
Apple maakt het steeds moeilijker om iPhones te hacken. Het bedrijf wil daarmee zijn klanten beschermen, maar volgens de FBI hinderen ze op die manier ook hun werk, omdat de toestellen bewijsmateriaal kunnen bevatten.
Hindering van politiewerk
,,Wanneer is het gewoon een poging om de dingen te verbeteren en wanneer is het een hindering van politiewerk?” zei Stephen Flatley, forensisch expert van de FBI, woensdag tijdens de Internationale Conferentie over Cyberveiligheid in New York. ,,Apple is behoorlijk bedreven in het werk van een duivels genie.”
Hij noemde de techreus 'eikels' omdat ze de beveiliging van iPhones nog verder hebben opgevoerd. Specialisten van de FBI maken immers gebruik van software die elke mogelijke combinatie voor wachtwoorden uitprobeert en zo in een mum van tijd duizenden pogingen doet om de telefoons te kraken. Maar Apple heeft nu het aantal mogelijke pogingen per minuut beperkt, waardoor het voor de politiediensten nog moeilijker wordt om toegang te krijgen tot de telefoons.
Zaak van openbare veiligheid
Flatley’s betoog kwam een dag na de toespraak van FBI-directeur Christopher Wray. Die sprak daar over nationale veiligheid. ,,In het belastingjaar 2017 waren we niet in staat om toegang te krijgen tot de inhoud van 7.775 toestellen – waarbij we gebruik maakten van de gepaste en beschikbare technische middelen – zelfs al hadden we de wettelijke autoriteit om dat te doen,” zei Wray tijdens zijn speech op de conferentie. ,,Elk van die bijna 7.800 toestellen houdt verband met een bepaald onderwerp, een bepaalde verdachte, een bepaald slachtoffer, een bepaalde bedreiging.”
Terwijl Apple de FBI voor sommige zaken wel al bijstand verleende, houdt het bedrijf vol dat encryptie essentieel is om de consument te beschermen. ,,Al vele jaren gebruiken we encryptie om de persoonlijke gegevens van onze klanten te beschermen omdat we geloven dat het de enige manier is om hun informatie veilig te houden,” schrijft Apple op zijn website. ,,We hebben die data zelfs buiten ons eigen bereik geplaatst, omdat we geloven dat we niets te maken hebben hebben met de inhoud van jouw iPhone.”
De tekst gaat verder onder de foto
Bescherming tegen criminelen
Apple-CEO Tim Cook heeft al meermaals gezegd dat het opzettelijk inbouwen van kwetsbaarheden in het beveiligingssysteem van telefoons niet alleen ten goede komt van de autoriteiten, maar ook van criminele hackers.
FBI-directeur Christopher Wray zegt dat de FBI 'sterke informatiebeveiligingsmaatregelen steunt, waaronder ook een sterke encryptie', maar hij roept technologiebedrijven op om behulpzamer te zijn wanneer overheidsinstanties toegang willen tot versleutelde informatie. ,,Ze moeten reageren op wettelijk uitgevaardigde gerechtelijke bevelen op een manier die consistent is met zowel de regel van de wet als een strenge cyberveiligheid. We hebben beide nodig en kunnen beide hebben,” zei hij.
Verder in het nieuws
-
YouTube verwijdert acht miljoen filmpjes in drie maanden tijd
YouTube heeft in de laatste drie maanden van 2017 meer dan acht miljoen filmpjes verwijderd. Ze voldeden niet aan de regels van de site. Het ging vooral om spam en porno. Het is de eerste keer dat YouTube met dergelijke cijfers komt. YouTube houdt niet bij hoeveel van die verwijderde filmpjes uit Nederland kwamen. -
Nederlanders verspreiden opvallend veel negativiteit op Facebook
Nederlandse gebruikers van Facebook zorgen voor een opvallend grote stroom aan berichten met haat, racisme en verwensingen met ziekten als kanker. In Zuid-Europese landen ligt dat aantal bijvoorbeeld veel lager. -
Fans willen Tesla-baas Elon Musk aan een nieuwe slaapbank helpen
Je zou denken dat hij er zelf met gemak eentje zou kunnen kopen, maar fans van Tesla-oprichter Elon Musk zijn een inzamelingsactie begonnen om hem aan een nieuwe bank te helpen. De topman blijkt wel eens een nachtje door te brengen op een erg oncomfortabele bank in de Tesla-fabriek. -
Justitie waarschuwt voor Russische hackers
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft overheidsorganisaties gewaarschuwd voor Russische staatshackers. De organisatie doet dat in reactie op een gezamenlijk statement van Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten. -
Klokkenluider: veel meer mensen getroffen door datalek Facebook
Cambridge Analytica verzamelde veel meer Facebook-profielen dan de eerder gemelde 87 miljoen. Dat vertelde Brittany Kaiser, een voormalig werknemer van het bedrijf, vandaag tijdens een zitting van een onderzoekscommissie in het Britse parlement. Er zouden veel meer quizzen in omloop zijn geweest die data verzamelden.
-
Samsung komt met smartphone die scholieren gegarandeerd níet afleidt
Een 'smartphone' waarmee je kunt bellen en sms'en en die foto's maakt. Meer niet. Geen mobiel internet, geen verbinding maken op wifi, niks. Daar komt Samsung mee. Het toestel is vooral bedoeld voor ouderen, kinderen én voor scholieren die moeten blokken voor hun examen. -
Experts waarschuwen Europa: geef robots geen mensenrechten
Het Europees Parlement overweegt robots dezelfde rechtspersoonlijke status als mensen te geven. Levensgevaarlijk, vinden ruim 150 experts. ,,Straks zijn we overgeleverd aan machines die op eigen houtje beslissen over leven en dood.'' -
Nederlanders blijven Facebook trouw
Er heeft geen massale leegloop van Nederlandse Facebookgebruikers plaatsgevonden. Aan de oproep van Arjan Lubach #byebyeFacebook om het socialmediaplatform te verlaten hebben naar schatting 2.000 mensen gehoor gegeven. Dit komt neer op 0,02 procent van alle Nederlandse Facebookgebruikers.