Volledig scherm
Halbe Zijlstra omhelst Mark Rutte na het afleggen van zijn verklaring. © ANP

Premier Rutte snapt besluit Zijlstra

ReactiesPremier Mark Rutte snapt het besluit van VVD-partijgenoot Halbe Zijlstra om af te treden als minister van Buitenlandse Zaken. De vraag was of hij in het buitenland nog wel genoeg gezag zou hebben. Dat zou inderdaad heel ingewikkeld zijn, aldus Rutte. ,,Ik snapte zijn afweging. Het is zijn besluit.''

Rutte geeft toe dat hij de impact, van de leugen die de inmiddels opgestapte minister Halbe Zijlstra had verteld, heeft onderschat. Hij spreekt van een politieke inschattingsfout. ,,Ik heb het behoorlijk fout ingeschat, de impact."

Rutte vindt dat Zijlstra het als minister boven verwachting goed heeft gedaan. Ook leek hij prachtige jaren voor de boeg te hebben als vertegenwoordiger van Nederland in het buitenland.

Onvermoeid

Volledig scherm
Minister President Mark Rutte. © ANP

De VVD-leider roemt Zijlstra als fantastische VVD-fractievoorzitter. Ook vindt hij Zijlstra een van de belangrijke architecten van deze coalitie die ,,onvermoeid heeft gewerkt om dit kabinet tot stand te brengen. Zeven maanden lang. Iedere dag weer en weer en weer.''

Rutte zegt het er persoonlijk heel moeilijk mee te hebben. Zijlstra is een persoon waar hij ,,heel veel emotie bij voelt, heel veel vriendschap.'' Volgens Rutte was er een totaal vertrouwen, en daarom waren ze ,,zo'n sterk duo''.

Volgens Rutte konden ruzies en spanningen worden uitgepraat. ,,Er was nooit enige twijfel dat we elkaar vertrouwden en dat we aan het einde van de dag weer samen de deur doorgingen. Dat is heel bijzonder. Halbe is wat dat betreft voor mij nummer één.''

Indrukwekkend

Buitenlandwoordvoerder Bram van Ojik van GroenLinks vond de toespraak waarmee Halbe Zijlstra afscheid nam indrukwekkend. ,,Maar ik had ook graag een debat met hem gevoerd. Ik denk overigens niet dat de uitkomst van dat debat anders had kunnen zijn dan nu. Ik heb steeds gezegd: ik zie niet in hoe hij nog geloofwaardig zou kunnen functioneren als minister van Buitenlandse Zaken. Als je geloofwaardigheid zo in het geding is, is het moeilijk om door te gaan."

Ook Klaas Dijkhoff, fractieleider van de VVD, respecteert Halbes besluit. ,,Aan internationale tafels zitten een hele hoop lui voor wie dit kinderspel is, maar in onze morele standaard denk ik dat hij het goed verwoord heeft over het verschil tussen je eigen positie en het ambt dat je wilt uitstralen."

Reputatie

De oppositie zit met twee vragen over de kwestie-Zijlstra. Waarom heeft premier Mark Rutte gewacht met het informeren van de Tweede Kamer nadat minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) hem had verteld over zijn leugen. Ten tweede wil de oppositie weten hoe het kabinet de reputatie van Nederland gaat herstellen.

Na het aftreden van Zijlstra debatteert de Tweede Kamer met de premier over de kwestie. De VVD-minister trad af omdat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

,,Wat betekent dit voor de geloofwaardigheid van Nederland", vroeg Lilian Marijnissen (SP). Internationaal heeft de reputatie van ons land een ,,enorme klap" gekregen, zei Tunahan Kuzu (DENK). Lodewijk Asscher van de PvdA wilde weten welke afweging de premier heeft gemaakt om de Kamer niet te informeren toen hij van Zijlstra over de leugen hoorde.