Volledig scherm
Kees van der Staaij, SGP © ANP

Van der Staaij: Zijlstra zal met goed verhaal moeten komen

De ‘kracht van het verhaal’ dat Halbe Zijlstra vandaag bij het debat houdt, is voor SGP-leider Kees van der Staaij bepalend of hij de minister van Buitenlandse Zaken nog kan steunen. ,,Zijlstra heeft een lelijke deuk in zijn geloofwaardigheid opgelopen, maar niet elke schade is onherstelbaar. Dit is een pijnlijk incident.”

Het oordeel van de kleine, christelijke SGP telt zwaar in de Tweede Kamer als een bewindspersoon in moeilijkheden komt. De driekoppige fractie zegt niet snel het vertrouwen in een minister of staatssecretaris op. Daar wil Van der Staaij niet op vooruitlopen. Of Zijlstra door kan als minister als alleen de coalitiepartijen plus de SGP hem steunen, wil Van der Staaij niet zeggen. ,,Formeel moet je als minister de steun van de Kamer hebben, en dat is een meerderheid. Dat hangt niet alleen af van de handjes die omhoog gaan, maar ook of Zijlstra een sterk verhaal houdt.”

Zijlstra kwam deze week in opspraak nadat bekend werd dat hij een verhaal dat hij al jaren vertelt, van iemand anders heeft ‘geleend’. Volgens de VVD’er zat hij in 2006 in de datsja van president Poetin en hoorde hem daar filosoferen over een Groot-Rusland. In werkelijkheid was dat oud-Shellbaas Jeroen van der Veer.

Liegen

Liegen noemt Van der Staaij ‘moreel verwerpelijk’. ,,Dat geldt voor elke leugen. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit moedwillig een leugen heb verteld. Maar er is verschil tussen iets moreel verwerpelijk vinden of politiek-staatsrechtelijk. Zijlstra vertelde een aangedikte anekdote als VVD-fractievoorzitter.”

Inmiddels is Zijlstra minister van Buitenlandse Zaken en in die hoedanigheid heeft hij morgen een afspraak met zijn Russische collega Sergej Lavrov. De leugen van Zijlstra hoeft volgens Van der Staaij geen probleem te zijn. ,,Je kunt dat gesprek dan ook beginnen met ‘lastig hè, die kritische pers?’ En dan vervolgens een verhaal houden over waarom de vrije pers toch best belangrijk is.”