Volledig scherm
Het Braziliaanse oerwoud is dit jaar volgens het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) getroffen door een recordaantal van bijna 73.000 branden. © AFP

Braziliaanse president: ngo’s hebben bosbranden Amazonegebied gesticht

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro beschuldigt niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) ervan bosbranden in het Amazonegebied te hebben gesticht. Dat zouden ze volgens de president hebben gedaan nadat de Braziliaanse regering de financiële steun aan de ngo’s had ingetrokken.

De president noemde de organisaties niet bij naam en leverde ook geen bewijs voor zijn beschuldiging. Volgens Bolsonaro werkt Brazilië er hard aan om alle branden onder controle te krijgen. Het Braziliaanse oerwoud is dit jaar volgens het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) getroffen door een recordaantal van bijna 73.000 branden.

Volgens critici van de regering zijn de branden het gevolg van het milieubeleid van Bolsonaro. De president wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen. Hij heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan ​​en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen.

Explosieve stijging ontbossing

De ontbossing in het Amazonegebied van Brazilië steeg in juli explosief. Het INPE zei dat vorige maand 2254 vierkante kilometer werd ontbost, een stijging van 278 procent vergeleken met een jaar eerder.

Congreslid Nilto Tatto, leider van de milieucommissie in het Braziliaanse Lagerhuis, zei dat Bolsonaro’s ‘verbluffende’ aanval op de ngo’s een rookgordijn was om de ontmanteling van dertig jaar milieubescherming in Brazilië te verbergen.

‘Onwaarheid’

Een andere politieke tegenstander van de president, voormalig presidentskandidaat en milieuminister Marina Silva, kwam met harde kritiek op Bolsonaro. ,,De Amazone staat in brand. De president zegt dat ngo’s hierachter zitten. Die onwaarheid en deze onverantwoordelijke houding verergert de milieuramp in Brazilië alleen maar.’’

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) ‘betreurt’ de nieuwe poging van president Bolsonaro om het legitieme debat over de noodzaak het Amazonegebied te beschermen, te verstoren. ,,Zijn verklaring dat ngo’s achter de bosbranden zouden zitten vanwege een vermeende verlaging van financiële middelen, vindt geen grond in de feiten’’, aldus het WWF in een verklaring.

Volledig scherm
© REUTERS
  1. Marcus smeekt tijdens footballwedstrijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Marcus smeekt tijdens football­wed­strijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Terwijl andere fans een grappige boodschap opschreven in de hoop in beeld te komen tijdens een footballwedstrijd was de oproep van Edward Marcus een stuk ernstiger: hij smeekte om een nieuwe nier. Het lukte hem niet om op televisie te komen, maar dankzij een foto van een andere fan gaat hij nu toch viraal. Op Twitter is het bericht al meer dan 100.000 keer gedeeld en verschillende mensen hebben zich intussen als donor geregistreerd.