Volledig scherm
© rgbstock.com

Boeren doen autobanden niet weg ondanks Aziatische bosmug

Boeren in Zeewolde weigeren hun autobanden die op voerkuilen liggen, weg te doen. Ook al bestaat het risico dat de Aziatische bosmug zich nestelt in de banden.

,,De autobanden wegdoen betekent een kostenpost voor de boeren’’, zegt woordvoerder Maarten Leseman van LTO Nederland. ,,Ze moeten hun voerkuil dan met grond gaan afdichten of met iets anders. Met dit vriesweer is dat niet te doen. En waar moeten de boeren met hun banden naartoe? Daarbij komt dat helemaal niet bekend is of de Aziatische bosmug daadwerkelijk een risico betekent voor de gezondheid van mensen of dieren.’’

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is bezig met een zoektocht bij melkveehouders in zuidelijk Flevoland naar de Aziatische bosmug. Bij vijf boeren in Lelystad en Zeewolde zijn de exotische muggen aangetroffen in autobanden op hun voerkuil. De insecten zitten graag in stilstaand water. NVWA wil verspreiding van de exotische muggen voorkomen omdat onduidelijk is of ze een gevaar vormen voor de volksgezondheid. 

Flevoland