Volledig scherm
Foto ter illustratie © belga

Bestuurders Chickfriend opgepakt in eierschandaal

Twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend zijn vandaag opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierschandaal. Martin van de B. (31) en Mathijs IJ. (24) worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de levering of toepassing van het middel fipronil in kippenstallen. Daarnaast worden ze verdacht van het bezitten van een verboden middel.

De twee zijn opgepakt door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA. Die werkt voor deze grote zaak samen met het Openbaar Ministerie (OM) en de Belgische opsporingsdiensten. Acht locaties in Nederland zijn vandaag doorzocht, waaronder woningen van de twee aangehouden mannen uit Barneveld en Zaltbommel.

In de buurt van Uden werd de woning doorzocht van een man die volgens het OM samenwerkte met het Belgische Poultry-Vision. Dat bedrijf was mogelijk de leverancier van eiergif fipronil. De man wordt verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

Bij verschillende doorzoekingen de afgelopen tijd is niet alleen allerlei administratie in beslag genomen, maar ook waardevolle spullen zoals auto's, geld en onroerend goed.

26 verdachten in België

Bij de Zuiderburen waren vandaag ook meerdere doorzoekingen. Daar zijn 26 verdachten in beeld, schrijft HLN. Het gaat om personen en hun bedrijven. Zij worden verdacht van misdrijven als valsheid in geschrifte, illegale handel in diergeneesmiddelen en illegale uitoefening van diergeneeskunde. Op verschillende plaatsen werd het middel fipronil zelf aangetroffen, meldt VTM Nieuws. Meerdere apparaten waarmee het gif kan worden gemengd zijn in beslag genomen.

Naast Chickfriend richt het Nederlandse onderzoek zich op de Belgische leverancier Poultry-Vision. De advocaat van Poultry-Vision was vandaag niet beschikbaar om een reactie te geven.

'Wondermiddel'

Circa 180 pluimveebedrijven maakten gebruik van het giftige ontluizingsmiddel fipronil. Zo konden kippen besmet raken, waardoor de stof in hun eieren belandde. Alle bedrijven die de stof hebben gebruikt zijn stilgelegd, een enorme strop voor de sector. Miljoenen eieren zijn preventief uit de schappen gehaald bij de supermarkten en vernietigd.

Eigenaren van Chickfriend presenteerden hun 'wondermiddel' tegen bloedluizen in maart van dit jaar. In hoog tempo bespoten ze honderden bedrijven in Nederland en het buitenland. In België gingen tientallen kippenboeren met Chickfriend in zee. Nadat in Belgische eieren de giftige stof fipronil werd aangetroffen, startte de NVWA met het nemen van monsters bij Nederlandse pluimveebedrijven die hetzelfde ontluizingsmiddel hadden gebruikt. Al snel kwam de zaak aan het rollen en bleek dat het om honderden bedrijven ging. 

De schade voor de pluimveesector als gevolg van het schandaal met verontreinigde eieren bedraagt nu al minimaal 150 miljoen euro, liet de vakgroep pluimveehouderij van de land- en tuinbouworganisatie ZLTO donderdag weten.