Volledig scherm
© REUTERS

Dierenclubs: Kip mag niet de dupe zijn van schandaal

Zeven dierenorganisaties en een groep kritische dierenartsen onder de naam Caring Vets eisen een spoeddebat over het eierschandaal. Kippen mogen van de clubs niet de dupe worden van de affaire. ,,Pluimveehouders die door de overheid op slot zijn gezet, moeten door de staatssecretaris gesommeerd worden de kippen te behandelen.''

Quote

Het mag niet zo zijn dat hierdoor een miljoen dieren de dood vinden

In een brandbrief vragen de organisaties, waaronder Wakker Dier en Comité Dierennoodhulp, aan de Tweede Kamer een eind te maken aan het doden en vernietigen van een miljoen kippen. Dat zou in hun ogen onnodig en onrechtmatig zijn.

De organisaties zijn erop tegen dat gezonde dieren om puur bedrijfseconomische redenen worden gedood, ook al heeft de rechter daar groen licht voor gegeven. Ze spreken van een 'verwerpelijke' praktijk, die alleen zou mogen worden toegepast als de volksgezondheid, het milieu of het dierenwelzijn in gevaar zijn.

,,Toepassing van het verboden bestrijdingsmiddel is onverantwoord lang doorgegaan. Het mag niet zo zijn dat hierdoor een miljoen dieren nodeloos de dood vinden", aldus de organisaties.

Niet terug van reces

De Partij voor de Dieren pleitte er gisteren ook al voor dat de Kamer zou terugkomen van reces vanwege de eiercrisis. Andere partijen gaven daar geen steun voor, maar eisten wel opheldering over de gang van zaken. Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martijn van Dam stuurden vanmiddag een brief over de affaire.

Kamerlid Jaco Geurts (CDA) die samen met VVD, D66 en ChristenUnie vragen had gesteld noemde het schrijven 'duidelijk', maar benadrukte dat nog niet alle vragen zijn beantwoord.