Volledig scherm
Ook in Hong Kong worden eieren gecontroleerd op fipronil nu uit EU-onderzoek blijkt dat ook daar eieren met het gif op de markt zijn gekomen. © AFP

Tot in Hongkong vinden ze fipronil eieren

Vijftien EU-landen plus Hong Kong en Zwitserland hebben gerapporteerd dat ze verontreinigde eieren of eierproducten hebben gekregen in het nog steeds groeiende voedselschandaal, meldden EU-functionarissen.

Onderzoeken lopen bij verschillende producenten in Nederland en België nadat daar eieren zijn gevonden die waren verontreinigd met het pesticide fipronil.

In Nederland concentreert het onderzoek zich rond het Barneveldse bedrijf Chickfriend dat bloedluis in stallen met leghennen bestreed met het insecticide. In België is Poultry-Vision de spil in het gifeischandaal. De eigenaren van de bedrijven zijn gisteren aangehouden.

Het schandaal breidt zich ook uit onder pluimveehouders in andere landen. De EU-woordvoerder voor handel en landbouw, Daniel Rosario, zegt dat ook kippenboerderijen in Frankrijk en Duitsland zijn geblokkeerd en noemde dertien andere landen die verontreinigde producten hebben ontvangen.

Het semi-autonome Chinese grondgebied van Hongkong was het enige niet-Europese gebied dat werd genoemd. Rosario zei dat de andere landen Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Denemarken en Zwitserland zijn.