Volledig scherm
Jacob Spiker zegde vanavond als fractievoorzitter van het CDA het vertrouwen in de coalitie op. © CDA Staphorst

CDA stapt uit coalitie Staphorst

Het CDA in Staphorst heeft het vertrouwen in de coalitie opgezegd, waardoor SGP en ChristenUnie nu met zijn tweeën verder moeten. De fractie van CDA stelt dat ‘de onderlinge samenwerking anders is gelopen dan wat ervan verwacht en gehoopt werd.’ 

Fractievoorzitter Jacob Spiker van het CDA wenst SGP en CU veel succes met voortzetting van de coalitie. Met het vertrek van CDA - 4 zetels - komt de coalitie qua zetelaantal niet in gevaar. Samen bekleden SGP en ChristenUnie immers nog altijd 10 van de 17 zetels, genoeg om als meerderheid een coalitie te vormen. Spiker heeft de andere raadspartijen op de hoogte gebracht. ,,Helaas is gebleken dat de onderlinge samenwerking anders is gelopen dan wat we ervan gehoopt en verwacht hadden. Dit gaat ten koste van de bestuurskracht en uiteindelijk van de gemeente Staphorst als geheel.”

Stroperige coalitievorming

De coalitievorming in Staphorst liep een jaar terug na de verkiezingen al bijzonder stroperig. SGP, ChristenUnie en CDA vonden elkaar dan wel, maar ook toen werd door de eerste twee al overwogen om het CDA als minst christelijke partij uit de samenwerking te wippen. Een jaar later gooit CDA zelf de handdoek. Spiker: ,,De gemeente Staphorst heeft recht op een goed functionerend college dat gezamenlijk afgesproken ambities uitvoert. Dat is de afgelopen periode niet het geval geweest. Vanwege deze ongewenste bestuurssituatie, zegt de CDA-fractie het vertrouwen op in het huidige college en zullen wij niet langer deel uitmaken van de coalitie.”   

Wethouder

Wethouder Bert Krale pakt eveneens zijn biezen. Het vertrek van het CDA uit de coalitie van Staphorst wordt vanavond nog door de gemeenteraad besproken.

Volledig scherm
Wethouder Bert Krale vertrekt. © eigen foto

Kop van Overijssel