Volledig scherm
Hier en daar nog wat 'groene gaten'. © Frans Paalman

Kou lijkt bezoekers weg te houden

Bezoekers aan het bevrijdingsfestival halen met genoegen herinneringen op aan vorige edities, toen het mogelijk was languit in het gras te liggen. Gezellig kletsen, genieten van de muziek én het zonnetje. Dat wordt dit jaar niet herhaald. 'Het is bitter koud', is een opmerking die je te horen krijgt. En: 'Geen wonder dat er veel minder bezoekers zijn dan vorig jaar'.

Een foto vanaf het dak van het provinciehuis laat ook zien dat er nog  'groene gaten' zitten in het samengestroomde publiek voor het hoofdpodium van het jaarlijkse festival. Ook tijdens het optreden van Waylon, die toch zeker tot een van de hoofdacts gerekend mag worden, wil het maar niet echt ouderwets druk worden. 

Jett Rebel

Gevraagd naar een schatting van het aantal bezoekers tot nu toe wil de organisatie van het Bevrijdingsfestival zich daarover (nog) niet uitlaten. Vanochtend was vooral de familieweide drukbezocht met veel ouders en jonge kinderen. De organisatie verwacht de topdrukte tijdens het optreden van zanger Jett Rebel die om kwart voor vier op het hoofdpodium staat, met daaropvolgend het vijf voor vijf moment. Op alle Bevrijdingsfestivals in Nederland wordt op dat moment gezamenlijk stilgestaan bij de viering van vrijheid.

In de avond zullen veel gezinnen richting huis gaan maar kunnen feestvierders nog even doorgaan op de acts Danny Vera, Blaudzun en als afsluiting Kensington. 

Insmeerbar

De vrijwilligers van KWF kankerbestrijding hebben het zeker gemerkt. Het weer is een pak minder zonnig dan vorig jaar. Insmeren tegen het zonlicht is dan ook zinloos. ,,Daar hebben wij iets op gevonden. We geven nu handmassages met weliswaar gewone olie'', vertelt een vrijwilliger.

Tijdens de massage worden mensen geïnformeerd over de werking van KWF. Het verloopt allemaal moeilijker dan vorige editie. ,,De meesten luisteren niet zo goed tijdens de massage'', lacht een vrijwilligster. ,,Ik heb er tot nu toe twee kunnen overtuigen ons te steunen.''

Volledig scherm
Niet veel mensen bij de KWF Insmeerbar. © Anton Goegebeur

Koffie

De mannen van Kaldi koffie & thee hebben hun ijskoffiemachine maar thuisgelaten. ,,Dat is zo'n groot ding. We wisten natuurlijk wel dat het weer wat minder werd." Het weer legt ze geen windeieren, de aanloop is een stuk stabieler dan voorgaande jaren. ,,Als het mooi weer is nemen mensen een kopje koffie na acht bier. Nu is het meer verspreid."

De dames van de frozen yoghurt stand hebben minder geluk. ,,Twee jaar geleden stond ik hier ook, toen was het niet aan te slepen", zegt een van hen. De drukte blijft voor hun uit dit jaar. 

Volledig scherm
Tijdens BFO is het mogelijk om met een selfie-stick een foto met een voorpagina van de krant te maken. © Eigen foto

In samenwerking met indebuurt Zwolle