Volledig scherm
Heckrunderen in de Oostvaardersplassen. © ANP

Actiegroep zamelt geld in om grote grazers bij te voeren in Oostvaardersplassen

Een actiegroep zamelt geld in om heckrunderen in de Oostvaardersplassen bij te voeren. Begin dit jaar was de extreme kou de boosdoener, inmiddels zouden de dieren 'zwaar ondervoed' zijn door de aanhoudende hitte.

De actiegroep 'Dieren bijvoeren Oostvaardersplassen' is op internet een inzameling begonnen om hooi te kunnen kopen. ,,Een grote groep heckrunderen is zwaar ondervoed'', zegt woordvoerster Ellemieke van de Werken. ,,Het gras staat laag, grote delen van het gebied zijn overwoekerd met onkruid. Er is niks te eten.'' De actiegroep baseert dit op beeldmateriaal van activisten die vorige week met Staatsbosbeheer het gebied in mochten. 

Duur

De teller van de inzameling staat op 2525 euro, het resultaat van 73 donaties. Er moet veel meer geld bij, zegt Van de Werken. ,,Hooi is duur, boeren spreken de wintervoorraad al aan.'' En hoe willen de actievoerders het voer over het hek krijgen? Daar laat ze zich nog niet over uit. 

Ook de provinciale politiek roert zich. De fractie van 50Plus wil dat de provincie de grote grazers onmiddellijk bijvoert. Fractievoorzitter Wout Jansen heeft eerdergenoemd materiaal ook onder ogen gekregen en maakt zich grote zorgen.  De PVV sluit zich bij dit verzoek aan. Maar de provincie sust dat er geen reden tot paniek is. ,,Er is genoeg water, genoeg te eten, genoeg beschutting'', zegt een woordvoerder. Om dit te bewijzen, neemt gedeputeerde Harold Hofstra een delegatie Statenleden dinsdagmiddag mee het gebied in.  

Flevoland