Volledig scherm
Leen Verbeek, commissaris van de Koning in Flevoland, is bedreigd vanwege het beleid om de grote grazers in de Oostvaardersplassen niet bij te voeren. © Vakfoto Van Der Beek

Commissaris van de Koning in Flevoland bedreigd vanwege Oostvaardersplassen

Leen Verbeek, commissaris van de Koning in Flevoland, is bedreigd vanwege de situatie in de Oostvaardersplassen bij Lelystad. ,,Ik heb honderden haatmails gehad.''

In een interview met de Stentor blikt Verbeek terug op alle ophef rond het natuurbeheer in Oostvaarderplassen. De afgelopen tijd zijn de gemoederen in het natuurgebied hoog opgelopen. De grote grazers in de Oostvaardersplassen hebben volgens actievoerders te weinig voedsel en sterven daarom een onnodige hongerdood. Uiteindelijk besloot Verbeek om de grazers alsnog bij te voeren.  De commissaris nam dit besluit nadat de boswachters in het gebied met de dood werden bedreigd.

Harde kern

Ook Verbeek zegt zelf ook meermalen bedreigd te zijn, maar wil daarover verder niet in detail treden. De commissaris van de Koning deed aangifte van de bedreigingen. De politie probeert de afzenders van de berichten te achterhalen. Verbeek zegt verder in het interview verrast te zijn dat de gemoederen niet bedaren en een 'harde kern' van dierenactivisten juist steeds fanatieker actievoert. 

Stille tocht

Zondag staan er twee verschillende demonstraties gepland rond de Oostvaardersplassen. In het centrum van Lelystad wordt een stille tocht gehouden tegen het  ‘crepeerproject’ in de Oostvaardersplassen. Een andere groep activisten trekt in een protestcolonne langzaam over de A6 van de Oostvaardersplassen naar Almere. De gemeente Lelystad heeft voor beide protesten een vergunning verstrekt, onder voorwaarden waarmee de organisatoren akkoord zijn gegaan. 

Lees morgen als eerste het interview met Leen Verbeek op deStentor.nl.

Flevoland