Volledig scherm
Staatsbosbeheer plaatst strobalen. De provincie Flevoland liet de zogeheten grote grazers in de Oostvaardersplassen tijdelijk bijvoeren om ze door de extreem koude periode heen te helpen. Op advies van een dierenarts wordt ook nu nog bijgevoerd. © ANP

Gedoneerd hooi deels ongeschikt voor grazers Oostvaardersplassen

Actievoerders doneerden vorige maand 160 hooibalen aan de provincie Flevoland. Niet al het hooi is geschikt als voer voor grote grazers in de Oostvaardersplassen, blijkt uit onderzoek. 

De kwaliteit van het hooi is wisselend, blijkt uit onderzoek door Eurofins Agro uit Wageningen. Circa 50 hooibalen á 800 kilo per stuk zijn geschikt om aan de grote grazers te voeren, meldt Flevoland. Deze balen zijn maandag aan Staatsbosbeheer gegeven, dat de dieren voert. 

Afgekeurd

Van de overige 110 balen is een kleine partij na onderzoek afgekeurd. In het hooi zat te veel zand of het was bedorven. Van het merendeel is onduidelijk of het gevoerd kan worden. De onderzoeksresultaten zijn nog niet binnen. Flevoland verwacht binnen 2 weken duidelijkheid. 

Geschikt

In totaal brachten particulieren 128.000 kilo hooi naar Flevoland. Om er zeker van te zijn dat alleen geschikt hooi aan de grote grazers wordt gevierd, liet Flevoland het hooi onderzoeken. Er zijn 10 monsters uit de voorraad genomen, die een representatief beeld kunnen geven van de kwaliteit. 

De resultaten van 6 monsters zijn binnen. Bij 4 porties ging het licht op groen, 2 werden afgekeurd. Het is nog wachten op de resultaten van 4 monsters. Als het laatste rapport binnen is, wordt besloten wat er met het afgekeurde hooi gebeurt.

Boeren

Het hooi werd op zondag 4 maart afgeleverd bij de provincie Flevoland. Dit was enkele dagen nadat Flevoland besloot tot het bijvoeren van de grote grazers in het natuurgebied bij Lelystad. Drentse boeren vonden dat de dieren niet genoeg werden bijgevoerd en brachten op 20 trailers hooibalen naar Flevoland. Om er zeker van te zijn dat de grote grazers alleen geschikt voer krijgen, liet Flevoland het hooi controleren.

Flevoland