Volledig scherm
Een dood hert in de Oostvaardersplassen. © Hollandse Hoogte / Stijn Rademaker

Plannen voor stille tocht
in Oostvaardersplassen

Stichting Welzijn Grote Grazers wil een stille tocht houden in of rond de Oostvaardersplassen. ,,Ter nagedachtenis aan de 50.000 tot 60.000 die zijn omgekomen in het gebied'', zegt voorzitter Yvonne Bierman uit Dronten. 

De stichting  is druk bezig om de stille tocht voor te bereiden. Een definitieve datum kan Bierman nog niet noemen, mogelijk gaat het in het weekend van 21 en 22 april gebeuren. ,,Het moet een fatsoenlijke tocht worden'', zegt Bierman. ,,Met stil bedoelen we ook écht stil.''

'Schrijnend'

Meerdere actiegroepen zijn de laatste tijd bezig met de dieren in de Oostvaardersplassen, maar 'Welzijn Grote Grazers' vecht al sinds 2010 tegen de 'schrijnende' situatie in het gebied. Vooral via de politieke en juridische weg. Vorig jaar ving de stichting nog bot bij het Gerechtshof dat in hoger beroep bepaalde dat Staatsbosbeheer de grote grazers in het gebied niet hoeft bij te voeren. ,,Het is een grote ramp'', zei Bierman toen al over de honger lijdende dieren. 

Ze plaatst vraagtekens bij het initiatief van actievoerster Maacha Vrolijk die dieren wil bevrijden uit de Oostvaardersplassen. Vrolijk heeft naar eigen zeggen al 150 trailers geregeld. ,,Ik vraag me af waar ze met de dieren naartoe wil'', zegt Bierman. ,,Ze moeten eerst in quarantaine en worden onderzocht. Er mankeert van alles aan de grazers.''   

  1. Lot VVD-raadslid Lelystad nog onbeslist  na omstreden tweet

    Lot VVD-raads­lid Lelystad nog onbeslist na omstreden tweet

    Nog steeds is niet bekend wat er gaat gebeuren met VVD-raadslid Bart Schopman uit Lelystad. De VVD in Lelystad en Schopman maken gebruik van een 'afkoelingsperiode’, nadat de laatste een omstreden tweet de wereld instuurde. Dat zegt Fractievoorzitter Dennis Grimbergen na een overleg dat hij maandagavond voerde met Schopman. Donderdag wordt bekend of en welke maatregelen volgen. Grimbergen: ,,Er zijn verschillende opties. Welke dat zijn ga ik niet zeggen.”

Flevoland