Volledig scherm
Hooi voor de dieren in natuurgebied de Oostvaardersplassen. © ANP

Twee acties rond Oostvaardersplassen op hetzelfde moment

De dierenactivist heeft iets te kiezen zondag. Mogelijk vinden op hetzelfde tijdstip twee demonstraties plaats tegen het beheer van 'crepeerproject' de Oostvaardersplassen.   

Zo wil een groep actievoerders in colonne over de A6 rijden om vervolgens bloemen neer te leggen bij de Oostvaardersplassen. Stichting Welzijn Grote Grazers heeft plannen voor een stille tocht door het centrum van Lelystad. Beide groepen melden op Facebook dat de acties definitief doorgaan, maar volgens de gemeente Lelystad zijn de aanvragen nog in behandeling. Een woordvoerster verwacht dat vandaag de knoop wordt doorgehakt. 

'Zee van bloemen'

De colonne is het meest vergaand. De deelnemers verzamelen om 12.00 uur bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Lelystad, om rond 12.30 uur met auto's en vrachtwagens de A6 op te gaan. In colonne gaat het een stukje richting Amsterdam om vervolgens rond de Oostvaardersplassen te rijden. Vervolgens wordt bij de Kitsweg 'een zee van bloemen' gelegd.

 Ter nagedachtenis aan de tienduizenden dieren die de dupe zijn geworden van het 'crepeerproject'. Oftewel zijn omgekomen door voedseltekort. Een van de organisatoren is Maacha Vrolijk, die vorige week aankondigde met trailers de grote grazers te willen bevrijden. Dit gebeurt zondag niet, wordt aangekondigd op Facebook.

Stille tocht

De stille tocht begint ook om 12.00 uur, bij het provinciehuis. Vanaf deze plek wordt een rondje door het centrum gelopen. ,,Geen spandoeken, geen toespraken, wel dragen we bloemen en nemen we foto's mee van grote grazers'', zegt voorzitter Yvonne Bierman van Stichting Welzijn Grote Grazers.  

Flevoland