Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Harderwijk wil met noodlocatie voorkomen dat dak- en thuislozen op een kluitje zitten

De gemeente Harderwijk wil maandag een noodlocatie inrichten voor dak- en thuislozen. Nu zitten zes mensen op een kluitje in de opvang ‘en dat is een onveilige situatie vanwege het coronavirus’.

Om de noodlocatie te kunnen inrichten, deed de Harderwijkse Uitdaging een oproep om onder meer bedden, matrassen, kasten, koelkasten en andere inventaris beschikbaar te stellen. En het loopt storm, zegt Esther Rozeboom, nog geen 24 uur na de oproep. ,,We krijgen zoveel aangeboden dat het er naar uitziet dat we nu alles al hebben.’’ 

Stapelbedden

Zes dak- en thuislozen slapen momenteel op één kamer, in drie stapelbedden. De kans dat ze elkaar aansteken is groot, als een van hen besmet is met het virus. Op de nieuwe locatie is plek voor vier mensen die elk een eigen kamer krijgen. ‘De noodzaak van zo’n persoonlijke slaapplek is groot’, schrijft de Harderwijkse Uitdaging, een organisatie die schakelt tussen de gemeente en het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. 

‘Goede reacties’

Rozeboom inventariseert het aanbod, ze heeft inmiddels talloze appjes ontvangen. ,,We krijgen heel veel goede reacties. Van particulieren, maar ook uit het bedrijfsleven en van maatschappelijke organisaties. We krijgen vooral heel veel matrassen aangeboden.’’ De organisatie plaatste ook een oproep om de spullen maandag te verzamelen en naar de nieuwe opvang te brengen. Aanbieders wordt gevraagd om de spullen vast buiten klaar te zetten.

De gemeente Harderwijk wilde zaterdag niet inhoudelijk reageren op vragen over de noodlocatie.

  1. Bezoekuurtje verpleeghuis betekent de wereld voor vader en dochter in Harderwijk: ‘we kunnen weer echt dingen delen’
    PREMIUM

    Bezoekuur­tje verpleeg­huis betekent de wereld voor vader en dochter in Harderwijk: ‘we kunnen weer echt dingen delen’

    Mooi, bijzonder en emotioneel. Zo noemt Magda Olofsen het weerzien met haar vader Gerrit van Panhuis (84) in verpleeghuis Boerhaavehof in Harderwijk. Zij is een van de gelukkigen die ‘profiteert’ van een eerste summiere versoepeling van de maatregelen van Zorggroep Noordwest Veluwe, waarbij bewoners een uurtje per week een dierbare in levende lijve mogen ontmoeten.

Veluwe