Het datacenter in Odense. Facebook kijkt nu ook naar het Deense Esjberg voor nieuwbouw.
Volledig scherm
PREMIUM
Het datacenter in Odense. Facebook kijkt nu ook naar het Deense Esjberg voor nieuwbouw. © Ard Jongsma

Facebook kocht ergens anders grond voor datacenter toen kritiek in Zeewolde steeds harder begon te klinken

Als het datacenter in Zeewolde niet door kan gaan of langer gaat duren door randvoorwaarden en twijfels van de rijksoverheid, heeft Meta/Facebook nog meer ijzers in het vuur. Onlangs kocht de datagigant 212 hectare grond in het Deense Esjberg om daar een hyperscale datacenter te bouwen. Laat het bedrijf Zeewolde schieten?

38 reacties

 • A Eijsink

  4 weken geleden
  Laat Facebook schieten mensen. Geen data center meer nodig van meta. Nergens. Dat is de oplossing.
 • Andre Eggerding

  4 weken geleden
  Als bezitter van een auto hoef je ook geen autosloperij in je achtertuin te accepteren.
 • Veronica Beljon-Rijnja

  4 weken geleden
  Mag ik aannemen dat ieder die Cloud en Meta maar niets vinden ook nooit een Whatsappje versturen? Het artikel en jullie reacties hierop staan ook de cloud. In Nederland staan al een aantal grote datacenters, nooit iemand over horen klagen. Bakker logistiek beslaat 150 duizend m2 prima landbouwgrond op Trekkersveld Zeewolde, honderden vrachtwagens per dag laden en lossen. Nooit iemand over horen klagen. Beetje hypocriet.
 • roel Pan

  4 weken geleden
  @ Joost van Zutphen: zo onderhand weten we nu wel dat je bezorgd bent om je patientengegevens. Terecht. Maar vraag je eens af waarom Meta en andere techreuzen er voor kiezen hun energieslurpende datacenters te (willen) bouwen in een klein land met de hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld. Worden ze gelokt met stroop?
 • evert koekkoek

  4 weken geleden
  Als je bedenkt hoeveel mensen via Facebook of andere social media beschadigd en bedreigd worden, begrijp ik niet waarom de lokale politiek Facebook toestaat een datacentrum in Zeewolde te bouwen. Boycotten en duidelijk maken waarom je een dergelijk bedrijf niet binnen je gemeentegrenzen en landsgrenzen wilt hebben. Wees blij dat ze voor Denemarken gaan kiezen.

Flevoland