Harrie is timmerman/voorman bij bouwbedrijf T. Groters in Terwolde.
Volledig scherm
PREMIUM
Harrie is timmerman/voorman bij bouwbedrijf T. Groters in Terwolde. © Rob Voss

Doordeweeks werkt hij als timmerman in het weekend is hij vogelkweker

Door de week werk je voor de baas. Zet je ’s avonds de wekker en prop je ’s ochtends vier boterhammen in je blauwe broodtrommel. Elastiekje eromheen. Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag. En dan is het weekend; je hobby wordt je werk. Je bent scheidsrechter bij het voetbal, lotusslachtoffer bij de EHBO, trekt de balletjes bij de bingo. Leuk. Weekend.

Harrie Steenbergen (64) uit Terwolde is een rustige, bescheiden man. Verwacht van hem geen grootspraak, geen borstklopperij. Harrie laat zijn prijzen het woord doen. ,,Ach, zo’n eerste beker is nog leuk, maar dít vind ik mooier’’, stelt de vogelkweker het beeld bij. Zijn gehavende vingers – gepokt en gemazeld – door een levenlang hard werken, trekken een paar officiële papieren uit de plastic insteekmappen. Certificaten, oorkondes waarop staat dat hij met zijn zebravinkjes en zijn rijstvogels zilver heeft gewonnen. Het volgende papier gaat op het doorzichtige tafelkleed. Harrie legt zilver neer, brons, goud, goud en nog eens goud. Steenbergen kweekt tentoonstellingsvogels. De handen vertrouwen de documenten weer aan het plastic toe. Harrie is er zuinig op.

 1. Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspanning: ‘We zijn de chaos voorbij’
  PREMIUM

  Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspan­ning: ‘We zijn de chaos voorbij’

  De coronagolf op de Veluwe was nog maar net over zijn hoogtepunt, toen de Vion-slachterij een besmettingshaard bleek. In het oog van de storm moest de GGD Noord- en Oost-Gelderland dealen met crises binnen de crisis, terwijl het volgende megaproject voor de deur stond: massaal testen en traceren. Corona vraagt het uiterste van de GGD. ,,Heerde drukte ons met de neus op de feiten. Zo van: het gebeurt echt en het gebeurt hier.”
 2. Gemeente Voorst wil meer toeristen uit Nederland lokken: ‘Rondje Posbank is leuk, Bussloo een prima alternatief’
  PREMIUM

  Gemeente Voorst wil meer toeristen uit Nederland lokken: ‘Rondje Posbank is leuk, Bussloo een prima alterna­tief’

  De weidse uiterwaarden, rood-witte koeien, gezellige dorpjes en een rivier die door het landschap slingert. Je kan naar vliegveld Teuge of naar de sauna in Bussloo. De gemeente Voorst heeft volgens eigen zeggen alles in zich om meer toeristen te trekken en daar zet wethouder Harjo Pinkster vol op in nu buitenlandse vakantiereizen in de coronatijd worden uitgesteld.

Apeldoorn