Jeugdinstelling De Hoenderloo Groep sluit de deuren. De Ondernemingsraad is kritisch: dit is de prijs van jarenlang wanbeleid.
Volledig scherm
PREMIUM
Jeugdinstelling De Hoenderloo Groep sluit de deuren. De Ondernemingsraad is kritisch: dit is de prijs van jarenlang wanbeleid. © Kevin Hagens

Gebrek aan geld, personeel en stabiliteit: waarom de val van De Hoenderloo Groep onvermijdelijk was

ReconstructieHet rommelt al jaren bij De Hoenderloo Groep. Pluryn besloot deze week de stekker uit de kwakkelende jeugdzorginstelling te trekken. Voor vijfhonderd medewerkers en ruim tweehonderd jongeren wacht een onzekere kerst. Waar ging het mis? 

Het is oorlog bij De Hoenderloo Groep. Dat schrijft een ‘passievolle jeugdzorgwerker’ in een brandbrief die deze zomer bij media en politici belandt. Er spreekt wanhoop en woede uit. Maar ook trots. ‘Wij staan voor de kinderen’, staat er. Het personeel voelt zich verwaarloosd door de organisatie. Ze ervaren een gebrek aan sturing en er zijn te weinig vaste collega’s op de groepen. De bezorgde medewerkers vrezen binnen niet al te lange tijd op straat te staan. ‘Adequaat geschoolde passievolle medewerkers worden de jeugdzorg uitgejaagd’, stelt de klokkenluider. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn