Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock/AD

Gratis spiraaltje na abortus? Bij mij gaan de Handmaid’s Tale-bellen rinkelen

Column Saskia NoortSaskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. Deze week windt ze zich op over de gratis spiraal die sommige vrouwen kunnen krijgen na abortus. Moet zoiets niet gratis beschikbaar zijn voor iedereen? Natuurlijk komt er dan een hoop gejank over losbandigheid maar uiteindelijk zal het leiden tot minder abortussen en vrijere vrouwen, pleit ze.

Het is niet gek dat wij Nederlanders ons vertrouwen beginnen te verliezen in de politiek. En dan heb ik het nog niet eens over de uitglijers van Klaas Dijkhoff. Afgelopen woensdag maakte minister Hugo de Jonge bekend dat vanaf 1 januari 2020 vrouwen die een abortus ondergaan in aanmerking komen voor een gratis spiraaltje. Nee, niet alle vrouwen die een abortus ondergaan, maar de vrouwen die speciaal door de abortusarts worden geselecteerd. ‘Opdat de abortusklinieken ‘maatwerk’ kunnen bieden’. 

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.